Dan namenjen muzejem

Mednarodni muzejski svet je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Letos dan muzejev poteka pod geslom “Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost”.

Slovenski muzeji so v minulih letih svoj dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Priprave na letošnjega pa so potekale v luči pandemije novega koronavirusa, zato so ga bodo muzealci obeležili nekoliko drugače.

Mednarodni muzejski svet je že na začetku pandemije muzeje pozval, naj najdejo tudi alternativne načine obeležitve mednarodnega muzejskega dne. Tako v slovenskem odboru kot tudi drugje po svetu so se večinoma odločili za virtualno obeležitev.

Statistični urad je ob današnjem dnevu posredoval podatke za leto 2018. Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji so v tem leti pripravili 1446 razstav, od tega 245 stalnih in 1202 občasnih razstav. Ogledalo si jih je več kot 2,7 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 odstotkov tujcev. Število muzejskih in galerijskih razstav v zadnjih treh desetletjih se v glavnem povečevalo, še bolj pa zanimanje zanje. To potrjujejo tudi kazalniki: v 1991 so v povprečju na vsaki razstavi našteli 1283 obiskovalcev, v 2018 pa za 47 odstotkov več.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW