Kazniva dejanja zbiranja prostovoljnih prispevkov za pomoč osebam v stiski

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so zaključili dva predkazenska postopka v zvezi s kaznivimi dejanji s področja gospodarske kriminalitete, ki se nanašajo na zbiranje prostovoljnih prispevkov za pomoč osebam v stiski.

Prvi predkazenski postopek je potekal zaradi suma nepravilnosti pri zbiranju dobrodelnih prispevkov za pomoč socialno ogroženim in drugim pomoči potrebnim osebam po Sloveniji. Na policijo so v zvezi s tem od skupno petih oseb oziroma njihovih zastopnikov prejeli prijave, da so prejeli manj sredstev, kot jih je bilo zbranih za njih v raznih akcijah zbiranja prostovoljnih prispevkov. Kriminalistično preiskavo pa so na podlagi dodatnih ugotovitev razširili na skupno 21 oseb, za katera so se zbirali prostovoljni prispevki s strani utemeljeno osumljene osebe.

Kriminalistična preiskava je bila zelo obsežna, saj je bilo med ostalim potrebno zbrati tudi obvestila od več oseb iz območja cele Slovenije, ki so darovale denarna sredstva za pomoč različnim osebam. Tako so v predkazenskem postopku opravili skupno več kot 400 razgovorov z osebami in izvedli številne druge aktivnosti v predkazenskem postopku. Ugotovljeno je bilo, da je v vseh primerih prišlo do nepravilnosti pri razdelitvi prejetih sredstev, pri čemer je utemeljeno osumljena oseba v obdobju od septembra 2016 do oktobra 2019 samovoljno in brez soglasja upravičencev razpolagala s pridobljenimi denarnimi sredstvi pomoči potrebnim.

Denarna sredstva je porabila za svoje potrebe, poleg tega pa je nekaterim upravičencem dodelila več denarnih sredstev, kot jih je dejansko za njih zbrala. Ugotovljeno je bilo, da si je na ta način pridobila več kot 100.000 EUR premoženjske koristi. Policija je na podlagi zbranih obvestil že tekom predkazenskega postopka pristojnemu tožilstvu predlagala zavarovanje denarnih sredstev, ki so bila na podlagi odredbe pristojnega sodišča zavarovana. Večji del zavarovanih sredstev, ki so nesporno pripadali upravičencem, je bilo v predkazenskem postopku s strani pristojnega sodišča že vrnjenih.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW