Letos razdelili že 57 ton hrane

Na Karitasu so danes predstavili program donirane hrane, ki zagotavlja kontinuirano socialnovarstveno storitev tistim družinam in posameznikom, ki potrebujejo pomoč. V letu 2019 so v program vključili 220 družin in posameznikov, kar predstavlja kar 672 oseb, ki so enkrat tedensko prejele pomoč iz navedenega projekta. Večinoma gre za prejemnike socialnih transferjev, nizkih pokojnin ali zaposlenih z nizkimi dohodki.

Da hrane, ki po zaprtju trgovin ostane na policah, ne bi metali proč, prostovoljci v projektu Donirana hrana prevzamejo neoporečno hrano in jo dostavijo v zbirne centre. V zadnjih petih letih so razdelili več kot 1000 ton hrane, ki bi jo sicer zavrgli. Projekt presega prostovoljstvo, saj je v več 100 trgovinah treba vsak dan dvigniti hrano in jo razdeliti tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Večina prejemnikov je vključenih enkrat tedensko. Količina dnevno prejetih živil pa omogoča, da po vnaprejšnjem fiksnem razporedu vsakodnevno vključimo med 22 in 25 družin, kar pomeni skoraj 70 posameznikov.

Nadškofijska karitas Maribor od leta 2010 v sodelovanju s trgovskim centrom E’Leclerc vzpostavi sistem prevzema prehranskih artiklov vsak delovni dan, v projekt pa so se vključili šele leta 2016 na povabilo Lions kluba Zarja.
Stroški izvajanja programa so v letu 2019 znašali več kot 40.850 evrov, gre pa predvsem za stroške dela in posredne stroške, kot je poraba elektrike, hlajenje, gorivo in še več.

V Letošnjem letu so se prijavili na razpis ministrstva za kmetijstvo, saj želijo z nakupom nove tehnične opreme kvalitativno dvigniti nivo storitve ter ga nadgraditi s prevzemom že pripravljene kuhane hrane v gostiščih ter kuhinjah različnih ustanov.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW