Letošnji svetovni dan voda v znamenju podnebnih sprememb

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov.
Načrtovali so tudi številne aktivnosti za zaposlene, ki pa so zaradi izrednih razmer odpadle. Nadejajo se, da bi vsaj del prireditev v bližnji prihodnosti realizirali.

In kljub temu, da so načrtovane dejavnosti letos primorani potisniti v ozadje, to še ne pomeni, da smo pozabili na svetovni dan vode in pomembnost zadostnih količin pitne vode! Prav sedaj je pravi čas, da se zavemo kako pomembna je ta preveč samoumevna dobrina.
V povprečju pri nas na člana gospodinjstva porabimo okoli 50.000 litrov vode na leto. Od tega se je največ porabi za prhanje in splakovanje stranišč.

S sodobnim načinom življenja človek vse bolj onesnažuje svojo naravno okolico. Po svetu postaja vse večji problem zagotavljanje sveže pitne vode za vse prebivalce, in to kljub temu, da prekriva voda 70 odstotkov površja Zemlje. Veliko pa lahko naredimo tudi sami, če spremenimo navade in začnemo ravnati bolj skrbno.

Tudi na mariborskem vodovodu so organizirali akcijo, s katero so prispevali k zmanjševanju onesnaževanja okolja, na način da so ljudje raje pili tekočo vodo kot tisto iz plastike in tako manj onesnaževali okolje.

Škodljivi posegi v naravno okolje in posledične podnebne spremembe so glavni razlog za vse pogostejše neljube pojave, kot so poplave, hujša sušna obdobja in onesnaženje voda. Z zanemarjanjem našega ekosistema pa je vse težje zagotoviti dostop do dobrine, ki je bistvena za preživetje in jo obravnavamo kot samoumevno pravico. S takšnim ravnanjem pa resno ogrožamo ne le našo, ampak tudi prihodnost vseh zanamcev.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW