Mednarodna matura bo zaradi epidemije priznana brez zaključnih izpitov

Mednarodna izobraževalna organizacija IBO, ki certificira programe mednarodne mature, zaradi epidemije koronavirusa odpoveduje letošnje zaključne izpite, ki bi morali biti na urniku maja. Letošnja generacija dijakov bo mednarodno maturo kljub temu opravljala, le ocena bo oblikovana drugače.

Program mednarodne mature v Sloveniji izvajajo na Gimnazija Bežigrad in Kranj ter II. gimnazija Maribor. Dijaki zaključnega letnika so večino pouka že opravili, saj se njihovo šolsko leto konča že 10. aprila. Ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič pravi, da bodo namesto zaključnih izpitov prejeli le končno oceno na podlagi dosedanjega dela. Čakajo pa še na navodila s strani organizacije IBO, ki naj bi jih prejeli v petek.

Programe mednarodne mature v Sloveniji po podatkih šolskega ministrstva obiskuje 96 dijakov, od tega v Mariboru 31. Izvedba programa v prihodnjem šolskem letu po besedah ravnatelja Ivana Lorenčiča ni ogrožena. Pouk lahko normalno poteka tudi prek spleta, kot poteka tudi za nacionalne programe v času aktualne epidemije.

Nizozemska je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala maturo in zaključne izpite za dijake, ki letos končujejo srednješolsko izobraževanje. Na Nizozemskem so šole zaradi pandemije zaprte od 16. marca.

Prav tako bodo šole dobile dodaten čas, da do začetka junija opravijo preostanek napovedanega preverjanja znanja. Ob tem so nizozemske oblasti šole pozvale, naj preverjanje znanja opravijo tako, da bodo zagotovile priporočeno socialno distanco in na primer izvedle preverjanje znanja prek videokonferenc.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW