Nov aparat v UKC Maribor

Radiološkem oddelek pa je danes bogatejši za nov biplan angiografski aparat za potrebe nevroradiologije in intervencijske radiologije. Ob podpisu primopredajne pogodbe so zaposleni na Radiološkem oddelku izrazili izjemno zadovoljstvo in motiviranost za delo z aparatom, ki bo na voljo 800.000 prebivalcem SV Slovenije. Aparat v skupni vrednosti 1.800.000 eur je financiralo Ministrstvo za zdravje.

Gre za prvi aparat v Sloveniji, ki omogoča združevanje CT-funkcije (računalniške tomografije) in angiografije, kar omogoča izvajanje zelo zahtevnih posegov.

Angiografija je invazivna diagnostična metoda, pri kateri v žilo pacienta vbrizgajo kontrastno sredstvo in z rentgenskim slikanjem prikažejo žile. Novi aparat omogoča hkratni prikaz tako žilnih kot nežilnih struktur in hkratno izvedbo intervencijskega radiološkega posega, na primer širjenje zožene žile in zdravljenje tumorjev.

Na aparatu lahko izvajajo tudi vse druge posege, ki jih izvajajo na inštitutu, in to z večjo natančnostjo in manj škode za paciente.

Poleg novega aparata imajo še 12-let starega in še dva, ki ne delujeta, zato je tudi direktor mariborskega UKC poudaril velik pomen investicije in se obenem zahvalil ministrstvu za zdravje, da je financiralo nakup prepotrebne opreme.

Večino posegov opravijo v lokalni anesteziji, s pacienti pa se med posegom pogovarjajo. Pacienti lahko gredo domov dan po posegu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW