Novi ukrepi za pomoč vinogradnikom

Slovenski vinarji so v času koronakrize utrpeli veliko škodo. Da bi preprečila popolni zlom trga z vinom, so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano aradi nastale situacije na trgu z vinom zaradi epidemije covid-19 že sprejeli začasna ukrepa podpore za zeleno trgatev in destilacije. Vloge je treba oddati do 30. junija.

Poročali smo že, da so zaradi večjih zalog vina iz preteklih let in ukrepov na račun epidemije koronavirusa, ki so za skoraj dva meseca zaprli vse javne ustanove kot tudi gostinske obrate, vinogradniki na robu propada.

Ministrstvo za kmetijstvo je uvidelo, da mora pomagati, saj ne gre zgolj za pomoč vinograndikom, ampak gre za reševanje vinskega tržišča. Tako so predlagali dva ukrepa, ki sta vinarjem že na voljo.

Podporo za zeleno trgatev lahko uveljavljajo tisti kmetje, ki bodo zeleno trgatev izvedli na vsaj 10 odstotkih površin vinogradov, ki jih obdelujejo, in so imeli marca letos v register prijavljenih vsaj 5000 kilogramov grozdja letnika 2019 in prijavljenje zaloge vina za leto 2019, če so takrat pridelali vino.

Po tem roku bodo pristojni preverili po posameznih kmetijah, ali so grozdje odstranili in koliko so ga odstranili. Kot so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo neposredni stroški zaradi ročne odstranitve grozdov znašajo 780 evrov na hektar. Neposredni stroški zaradi kemične odstranitve grozdov se priznajo na podlagi računa za kemično sredstvo in stroškov tretiranja s tem sredstvom, ki znašajo 59 evrov na hektar.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW