Odprtje vrtcev in šol

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je sprejelo, da vrtci in osnovne šole ponovno odpirajo svoja vrata. Sprva bodo v šolske klopi sedli le učenci prve triade in zadnji letniki srednjih šol, teden dni kasneje jim bodo predvidoma sledili še devetošolci. Ostali učenci pa bodo šolsko leto zaključili na daljavo. Varnostni ukrepi so točno določeni s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pridobivanje ocen za vse osnovnošolce  je bilo v času epidemije prilagojeno, pri prvi triadi pa tega problema ni, saj se ocene še ne pridobivajo. Z ostalimi učenci pa bodo šole to rešile naknadno.

V veljavi je tudi omejitev, glede števila učencev v razredih, učitelj oz. učiteljica pa je v prvi triadi tako skupen oz. skupna za vse predmete.
Gre za otroke, ki so stari od 6 in 8 let in situacije, glede ukrepov za zagotavljanje zdravja morda v celoti ne razumejo. Tako, da bodo učitelji nekako “podaljšana  roka” staršev in jim bodo poskušali na preprost način razložiti, zakaj se je treba določenih novih pravil sploh držati.

Prav tako bodo morda odigrali vlogo nekakšnih “psihologov”, da otroke vzpodbudijo za njihovo nadaljnje izobraževanje.
Datumi kdaj se bodo v šolo lahko vrnili tudi učenci višjih razredov so že znani.

Danes bodo vsaj deloma oživele tudi slovenske fakultete. Univerze bodo še vedno skušale čim več programa izvesti preko spleta, nekatere dejavnosti pa bodo vendarle preselili v običajno študijsko okolje. V to kategorijo spadajo predvsem raziskovalno delo in usposabljanja. Ponoven vstop v šole glede na stanje epidemije in natančna navodila je torej sorazmerno varen. Šole pa se lahko veselijo, saj tveganje ni veliko, a upoštevanje nasvetov za preprečevanje širjenja okužb je vseeno, več kot nujno.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW