Pacientove pravice v času korone

Med epidemijo covid-19 so imeli veliko dela zastopniki pacientovih pravic. Čeprav mariborska zastopnica pravi, da je bilo v enakem obdobju lani klicev več, so pa bili v času epidemije ti bolj specifični. Največja težava je bila, ko so bolnišnice tudi hudo bolne starostnike odpuščale v domačo oskrbo in ob tem povzročile velike stiske svojcev.

Zaradi uvedenih varnostnih ukrepov so tudi bil bolnišnice primorane zapreti svoja vrata za obiske, kar je povzročilo nove stiske svojcev, ki tako niso mogli spremljati poteka zdravljenja njihovega bližnjega.

Ena izmed težav s katerimi se je zastopnica pacientovih pravic soočala v času epidemije je bilo tudi predstavljanje terminov za specialistične preglede. Sama je opozorila na primer, ko so delovno aktivni osebi termin za pregled pri ortopedu prestavili kar za 1 leto.
V času epidemije so zdravstveni domovi prepovedali osebno naročanje pri zdravniku. To je bilo možno je preko telefona, ki je bil velikokrat zaseden in preko elektronske pošte, ki pa je starejši pacienti ne obvladajo. Trenutno se epidemiološka slika v državi ponovno malo slabša, kar bo morda privedlo do novih omejitev in novih stistk pacientov.

Bolniki so se pritoževali ne samo zaradi odpovedi terminov specialističnih pregledov temveč tudi operativnih posegov. Morda je tako skrb na mestu, da se bodo čakalne dobe sedaj še močneje podaljšale.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW