Potek pouka na daljavo in problematika varstva otrok

Vlada je na seji 12. marca sprejela sklep, s katerim se je prepovedalo zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Izjema so vzgojno-izobraževalne ustanove, ki delajo z mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki jih v te ustanovo napoti sodišče. Z ukrepom bomo zmanjšali tveganje razširjanja koronavirusa v Sloveniji. Zaprtje šol je predvideno od 16. do 29. marca 2020.
Gre za ukrep, ki je s seboj prinesel številne posledice, zadeva pa 300.000 ljudi. Med drugim predstavlja nevarnost za stare starše, ki spadajo v rizično skupino; številni otroci edini dnevni obrok dobijo v šoli. S šolskega ministrstva so osnovnim šolam poslali natančnejša navodila, med drugim, naj pouk, če le lahko, poteka na daljavo, prek spleta. Težava pa je v tem, da vsi otroci nimajo enakega dostopa do spletnega izobraževanja.

V Zvezi aktivistov svetov staršev opozarjajo, da vsi starši ne bodo mogli poskrbeti za varstvo, zato pričakujejo, da jim bodo državne institucije pomagale v prvi vrsti zagotoviti varnost za otroke. Prav zaradi omenjene problematike je med prednostnimi nalogami ukrep za zagotavljanje varstva otrok, saj imajo mnogi starši službe v najbolj kritičnih sektorjih. Zato bodo pristojni na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje organiziralo nadaljnje varstvo otrok. Slednje pa bo namenjeno izključno tistim staršem, ki imajo takšne službe, ki jih v nasprotnem primeru ne bi mogli opravljati.

Po prvem tednu izobraževanja na daljavo ministrica dr. Simona Kustec ugotavlja, da je kljub začetnim težavam prvega dne, že v torek pedagoški proces na daljavo potekal bolj tekoče, spletne platforme in storitve pa so danes stabilnejše.
Takšen prilagojen način izobraževanja je vzel veliko energije ravnateljem, učiteljem ter učenkam in učencem, prav tako pa tudi vsem tehnikom, ki zagotavljajo nemoteno delovanje internetnega in mobilnega omrežja.

V tem tednu se je v izobraževanje na daljavo vključilo 380 od 455 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Za 122.500 učenk in učencev je pouk izvajalo preko 14 tisoč učiteljic in učiteljev v državi. V primeru srednjih šol je bilo s strani skoraj 400 profesoric in profesorjev pedagoškega procesa deležnih 40 tisoč dijakinj in dijakov.

Največkrat je bila uporabljena pomoč e-pošte, spletnih učilnic, spletnih strani ter socialnih omrežij. Na Slovenskem izobraževalnem omrežju (SIO) delujejo spletne učilnice, ki so jih odprle šole za svoje učence. V slednjih je najbolj živahno v jutranjih in večernih urah. V času največjih obremenitev, ob 10. uri dopoldne, je bilo na Arnes Učilnicah tudi po 15.000 aktivnih uporabnikov.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW