Sejmarji na robu propada

Negotovost, s katero se v tem trenutku soočajo številna slovenska podjetja, predstavlja največjo poslovno stisko, ki so jo kadarkoli doživljali. Krizo so najbolj utrpeli predstavniki agencij za organizacijo dogodkov, ponudniki marketinških storitev za dejavnost, izvajalci in izposojevalci prireditvene in sejemske opreme, ki so se združili v slovensko industrijo srečanj.

Zaradi koronavirusa in posledične odpovedi vseh množičnih dogodkov so določene dejavnosti obstale. V industriji srečanj je po oceni združenih deležnikov zaradi novega koronavirusa ogroženih prek 2000 delovnih mest, posredno pa še 6500. Brez neposredne pomoči države bo težko preživelo več kot 350 podjetij.

V panogi bo predvidoma izpadel praktično ves letni promet v višini 270 milijonov evrov; ob upoštevanju najnižjega multiplikatorja to pomeni 891 milijonov evrov širšega izpada.

Med drugim so vlado pozvali, naj jim da jasne informacije, kdaj lahko spet začnejo delo. V panogi, ki zaposluje okoli 15.000 oseb, dodatno pa je od nje odvisno še okoli 20.000 t.i. kreativcev, kot so samostojni podjetniki in samozaposleni v kulturi, od vlade pričakuje pomoč. Med njimi so podaljšanje sofinanciranja prispevkov za zaposlene in delnega nadomestila plač in regresov za vsaj šest mesecev ter nepovratna sredstva v višini 10 odstotkov od prometa v letu 2019 za kritje preostalih stroškov.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW