Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko

Potrjenih je že več kot 435 tisoč okužb z novim koronavirusom po vsem svetu. Okrevalo jih je skoraj 112 tisoč ljudi, več kot 19.600 pa jih je umrlo.

Po zadnjih podatkih je bilo največ okuženih na Kitajskem 81.218. Sledi Italija z več kot 69 tisoč okuženimi, kar je 4000 . V Združenih državah Amerike so imeli včeraj imeli 46 tisoč okuženih, danes pa skoraj 55 tisoč. Število obolelih za koronavirusom hitro raste tudi v Španiji, kjer je število okuženih v 24 urah preseglo 7000 okuženih, skupaj jih imajo danes že več kot 47.600. Nemčija je presegla 34 tisoč okuženih. V Iranu se je število mrtvih v enem dnevu povečalo za več kot 140 ljudi, število okuženih pa se je povečalo na več kot 27 tisoč. Iz Francije poročajo o skoraj 22.304 okuženih, Švica jih ima skoraj 10.500, Južna koreja pa 9137. Na repu desetih držav z največ okuženimi je še Združeno kraljestvo, kjer so zabeležili že več kot 8.077 okuženih s koronavirusom.

Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 3434 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je v tej državi na Iberskem polotoku zaradi covida-19 umrlo 738 ljudi. Španija je po številu smrtnih primerov prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil. V Španiji so po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej potrdili 47.610 primerov okužbe z novim koronavirusom. Okrevalo je 5367 ljudi. Da bi zajezili širjenje okužb, so v Španiji 14. marca razglasili 15-dnevne izredne razmere in omejili gibanje ljudi po državi. Po pričakovanjih naj bi jih španski parlament danes podaljšal do 11. aprila.

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda. Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo s 50.418 na 54.303. Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo s 50.418 na 54.303, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Italija je zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet pet. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400 do 3000 evrov. Doslej je bila predvidena globa 206 evrov.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu potrdil, da so na Hrvaškem od torka popoldne zabeležili 36 novih primerov okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 418 primerov. Beroš je na redni novinarski konferenci hrvaškega štaba za civilno zaščito povedal, da je danes na ventilatorjih deset oseb, kar je štiri več kot v torek. Dodal je, da je njihova povprečna starost 61 let, vsi pa imajo druge kronične bolezni. Izpostavil je tudi, da ni občutnega poslabšanja njihovega zdravstvenega stanja.
Covid-19 je v Srbiji zahteval četrto življenje. Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je za srbsko televizijo RTS danes povedal, da je v Nišu umrla 60-letna ženska. V sosednji Črni gori od danes veljajo strožji ukrepi. V Srbiji so bili do torka popoldne po podatkih srbskega kriznega štaba z novim koronavirusom okuženi 303 ljudje, tudi dva dojenčka. Najmlajši dojenček je star 28 tednov. Minister je dodal, da se dojenčka počutita dobro.

V boju proti novemu koronavirusu preučuje tudi možnost uporabe solidarnostne klavzule, ki omogoča vso razpoložljivo pomoč, tudi vojaško, članici unije v primeru terorističnega napada ali katastrofe, ki jo povzročita narava ali človek. To možnost, ki je unija doslej še ni uporabila, je v ponedeljek predlagal nemški zunanji minister Heiko Maas. Solidarnostno klavzulo opredeljuje 222. člen pogodbe o delovanju EU. Predvideva, da če je članica unije žrtev terorističnega napada, naravne nesreče ali nesreče, ki jo je povzročil človek, unija in njene članice delujejo skupaj v duhu solidarnosti, pri čemer lahko v pomoč članici na njeno zaprosilo na njenem ozemlju uporabijo vsa razpoložljiva sredstva, tudi vojaška.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW