Vrata odpirajo dijaški domovi

 

Poleg vrtcev in šol so svoja vrata danes odprli tudi dijaški domovi. Dijaki morajo bivati po sobah posamezno, posebna pravila pa veljajo tudi v skupnih prostorih. Ravnatelji posameznih domov ocenjujejo, da se je vrnila večina dijakov zaključnih letnikov, ki so osredotočeni predvsem na učenje za maturo.

Dijaški dom Maribor

Zaradi širitve novega koronavirusa in zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov so morali stanovalci Dijaškega doma Maribor zapustiti svoja bivališča do 15. marca. Ravnatelj doma Andrej Fištravec je dejal, da se je večina maturantov že vrnila, v domu imajo tudi dve dijakinji baleta iz nižjih letnikov, kljub zaprtju pa imajo že ves čas v domu tudi pet tujih stanovalcev iz Rusije, Kitajske, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije.

Ker se v šolske klopi danes vračajo samo dijaki zaključnih letnikov, ostali pa bodo nadaljevali šolanje na daljavo do konca pouka tega šolskega leta, so vse dijake od prvega do tretjega letnika že zaprosili, da prevzamejo svoje stvari, vrnejo ključe, obesek, domsko posteljnino in poravnajo vse zapadle obveznosti. Ti dijaki so se po besedah Fištravca bolj ali manj že izselili.

Posebna pravila v Dijaškem domu Maribor

Večina zaposlenih je sicer še vedno na čakanju, vseeno pa ravnatelj pričakuje, da bo njihov dom, kljub nedavnim razmišljanjem o njegovem zaprtju, delal naprej. Dom ima sicer res malo dijakov, a ima dovolj drugih gostov, tudi tistih iz mednarodnih izmenjav, zato je večji del leta praktično poln. Še zlasti zdaj, ko bo za dijake treba zagotoviti individualne sobe in bi lahko začelo postelj v mestu celo primanjkovati.

V Dijaškem domu Drava Maribor, ki se nahaja v neposredni bližini mariborskih srednjih šol in gimnazij ter gosti okoli 320 dijakov, pravijo, da za vse maturante, ki se bodo pri njih znova nastanili, še veljajo posebna pravila, ki zagotavljajo čim manj neposrednih stikov med dijaki in zaposlenimi, ob prihodu pa mora vsak dijak prinesti izpolnjeno in podpisano izjavo, da v zadnjih dveh tednih niso zboleli ali bili v stiku z ljudmi, ki bi kazali simptome bolezni.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW