15. minut dobrega nogometa dovolj za zmago Maribora

 

V zadnji tekmi 26. kroga  Prve lige Telekom Slovenije sta se pomerila NK Domžale in NK Maribor, dve moštvi ki v letošnji sezoni veljata za največji razočaranji. Domžalčani zasedajo 9. mesto, ki ob koncu prvenstva vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek med elitno druščino slovenskega nogometa, Mariborčani pa so z 4. mestom izredno nezadovoljni, saj jim ne prinaša evropske vozovnice v kvalifikacijah za Ligo Europa.

Dolgočasen prvi polčas

V uvod srečanja sta moštvi pričakovano vstopili preudarno in brez večjih tveganj, na kar je pred tekmo opozarjal tudi branilec Maribora Mitja Viler. Po 3 mesecih prisilnega premora se je poznala tudi neuigranost in pomanjkanje avtomatizmov v igri na obeh straneh. Maribor je sicer bil večino časa pri žogi, a na vrata domačinov v uvodnih 25. minutah ni streljal niti enkrat. Kombinatorika je bila na zavidljivi ravni, vendar zgolj v fazi obrambe in vezne linije. V napadu pa je bil od igre popolnoma odrezan Luka Zahović, ki ga je domžalska obramba odlično pokrivala.

Težave Maribora v standardnih situacijah

Maribor je v letošnji sezoni imel velike težave na postavljeno obrambo nasprotnika. Že dolgo znano dejstvo je, da zgoščena zadnja vrsto vijoličastim predstavlja v večini nerešljivo uganko. V prejšnjih sezonah je Maribor nastalo situacijo reševal z izjemno povezanostjo asistenta Amirja Derviševića in atipičnega strelca Sašo Ivkovića. V določenih trenutkih pa Maribor iz standardnih situacijah sploh ni bil nevaren, saj Vijolčnega bojevnika za leto 2018 v klubu več ni, Dervišević pa svojo priložnost praviloma čaka na klopi za rezervne nogometaše. Nezanimiv prvi polčas tako ni ponudil niti ene resne priložnosti in ekipi sta se razšli z neodločenim izidom 0-0.

Vodstvo Domžal

V drugi polčas je Maribor krenil odločneje, ki je po izgubljeni žogi Svena Šoštarića Karića izpeljal domiselno akcijo, v kateri je Luka Zahović po predložku Aleksa Pihlerja, žogo nastavil Roku Kronavetru, slednji pa je iz prve močno streljal v desni spodnji kot gola Domžal, vendar je Ajdin Mulalić vodstvo gostov preprečil z izjemno obrambo. Sledilo je mirno nadaljevanje do 63. minute, ko so Domžale prišle do vodstva. Po natančni podaji iz kota Senijada Ibričića je neprepričljivo posredovanje Kenana Pirića izkoristil nekdanji mladinec Štajercev Sven Šoštarić Karić, udarec odpisanega bi lahko dejali.

Močna klop prišla do izraza

Jakirović je bil zato prisiljen v razmaku 10. minut zamenjati kar 5 igralcev, iz igre so odšli Klinar, Pihler, Mešanović, Kronaveter in Vrhovec, namesto njih pa Cretu, Milec, Santos, Tavares in Dervišević, ki so poživili igro. V 76. minuti pa je Matej Jug po roki Vujadinovića dosodil upravičeno enajstmetrovko in branilcu Domžal pokazal drugi rumeni karton ter posledično rdečega. Najstrožjo kazen je zelo prepričljivo izvedel Amir Dervišević in izid poravnal na 1-1. Slednji se je izkazal tudi z asistenco, ki jo je izkoristil Rudi Požeg Vancaš z mojstrskim zadetkom. Dervišvić pa je z natančno izvedenim prostim strelom Jakiroviću dal vedeti, da je vreden prve postave, žoga pa je le za las zgrešila levo vratnico.

V končnici tekme je Maribor rutinirano tekmo pripeljal do konca in tekmo dobil z 1-2. Še enkrat je do izraza prišla mariborska dolga in kvalitetna klop, na kateri ima trener veliko izbiro, še posebej ob dejstvu, da lahko na tekmi menja kar petkrat. V nadaljevanju prvenstva bo prav širok kader največja prednost Maribora v primerjavi z ostalimi moštvi, kar bi 15-kratni državni prvaki skorajda morali izkoristiti.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW