Vlada omejila predpisovanje in izdajo nekaterih zdravil

 

Vlada je izdala Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokina, hidroksiklorokina ali azitromicina. Zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 se je povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov.

Samoplačniški recepti in samozdravljenje ne pride v poštev

Kot so sporočili iz vladne službe želijo zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, tako so sprejeli odlok, ki določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije COVID-19, do preklica.

Zdravljenje le v okviru odobrenih indikacij

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW