2,5 milijona za izobraževanje odraslih v Podravju

Do leta 2022 bosta ministrstvo za izobraževanje in Evropski socialni sklad namenila 2,5 milijona evrov za izobraževanje odraslih. Finančna sredstva bo prejelo enajst podravskih ljudskih univerz, tako pa bodo dodatno izobrazili 3000 ljudi.

Andragoški zavod Maribor bo s 145 programi izobraževal približno 1900 ljudi, za kar bodo porabili 1,1 milijona evrov. To vključuje več kot 1300 starejših od 45 let. Napovedujejo številna sodelovanja. In sicer z UKC Maribor, Domom Danice Vogrinec in številnimi podjetji.

75 programov bo izvedla Ljudska univerza Ptuj, za kar bodo prejeli 750 tisočakov. V izobraževanje bodo vključili nekaj več kot 900 ljudi. K projektu se pridružuje tudi Ljudska univerza Slovenska Bistrica s partnerji. Na voljo jim bo dobrih 630 tisoč evrov, poskrbeli pa bodo za 47 programov v katere bodo vključili 765 izobrazbe željnih.

Mariborski in ptujski konzorcij dosegata odlične rezultate. Do konca leta 2018 je v 249 programih nova znanja pridobilo 3400 odraslih.

V osredje bomo zato postavili veščine informacijske pismenosti, ki so ključne za prihodnost. Ljudem bomo omogočili pridobivanje ključne kompetence učenje učenja, ki je potrebna, da ostanemo učljivi in sprejemamo izzive in je temelj vseh drugih. Ob tem pa jim bomo zagotavljali celostno in kontinuirano svetovalno podporo,” je za STA dejala direktorica bistriške ljudske univerze Brigita Kruder.

Po besedah Katje Dovžak, vodje sektorja za izobraževanje odraslih pri ministrstvu za izobraževanje, je v Sloveniji 400 tisoč odraslih, ki imajo nižje spretnosti.

Mojca Volk s ptujske ljudske univerze dodaja, da so programi namenjeni zaposlenim, ki so starejši od 45 let. Namenjeni so tudi manj izobraženim, vključili pa se bodo lahko tudi brezposelni.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply