4 spoznanja v igri NK Maribora na tekmi z Nafto

Visok »presing«

Maribor je tekmo začel odločno, visoko postavljen na nasprotnikovo polovico. Jakirović je že v izjavah pred tekmo dejal, da najbolj zaupa nogometašem, ki so tekaško kvalitetni tako v obrambni, kot tudi v napadalni vrsti. Zdi pa se, kot da Jakirović želi v določenih situacijah kopirati igro Atletica iz Madrida, ki nasprotniku, kot po pravilu (navidezno) prepusti pobudo na igrišču, vendar jih z igro na robu prekrška praktično prisili v napake in jim z hitrimi protinapadi povzroča številne težave. Takšna taktika pa zahteva popolno uigranost moštva, ki še v tem trenutku ni na optimalni ravni. Vseeno pa smo danes že lahko videli manjše obrise tega, kar si v prihodnje pod Kalvarijo obetajo.

Postavitev 4-3-3

Maribor je večino tekme z Nafto iz Lendave odigral v taktični postavitvi 4-3-3. Gre za napadalno usmerjeno formacijo, kjer so »playmaker«, dva krilna igralca in centralni napadalec, večino časa na polovici nasprotnika. Izgubljena žoga v nevarni coni je zato prepovedana, saj v nasprotnem primeru lahko že vsak protinapad pomeni veliko priložnost za zadetek nasprotne ekipe. Tu Maribor čaka še veliko dela.

Dva moštva

Jakirović je v tekmi, ki je trajala dvakrat po 60 minut preizkusil dve različni enajsterici. Presenetljivo pa se je postava v drugem »polčasu bolje odrezala, saj je v zgolj v razmaku 4 minut obrnila rezultat v svojo korist, ko sta zadela Alexandru Cretu in Rok Maher. Piko na i pa je v izdihljajih srečanja postavil Felipe Santos. Eden najboljših na igrišču pa je bil Gregor Bajde, ki bi lahko pod novim trenerjem dobil več priložnosti za dokazovanje, kot v preteklosti. Predvsem zaradi tega, ker je tekaško zelo kvaliteten tako v fazi obrambe, kot tudi napada.

Prednosti/slabosti

Ena vidnejših slabosti Maribora je še naprej neprepričljiva obrambna vrsta. Pri prejetem zadetku je Mitja Viler pustil preveč prostora Alenu Ploju, ki je poskrbel za zgodnje vodstvo Lendavčanov v Ljudskem vrtu. Splošno znano dejstvo pa je, da Andrej Kotnik ne more biti adekvatna zamenjava Dinu Hotiću. Ob prekinitvah, ko na igrišču ni Amirja Derviševića, pa Maribor sploh ni nevaren, zato bi njegove karakteristike veljalo izkoristiti. Problem pa se pojavi pri situacijah, ko more najboljši asistent lanske sezone Prve lige igrati pod pritiskom, še posebej bo se to poznalo sedaj, ko Maribor igra zelo napadalno. V tem segmentu igre mora Jakirović razvozlati še kar nekaj neznank.

Maribor pa je danes, ne glede na dolg premor, pokazal določen napredek v svoji igri, predvsem kar se tiče faze napada, kjer je veliko bolj nevaren, kot pod Milaničem. V dobri luči pa so se izkazali tudi talentirani mladeniči Mutavčič, Vipotnik in Maher celo z zadetkom. Slednjim bi trener moral ponuditi priložnost za igranje tudi na uradnih tekmah, ki jih bo več kot dovolj  prav za vse nogometaše.

Naslednja tekma Maribor čaka v sredo proti Kopru, ki bo zagotovo zahtevnejši tekmec kot Nafta. Do takrat bodo imeli čas, da začnejo nadgrajevati določene avtomatizme v igri, ki pa ne pridejo »čez noč«. Paradoksalno pa vijoličasti veliko časa za uigravanje niti nimajo, saj jih 7. junija čaka zahtevno gostovanje pri Domžalah, ki v presenetljivem boju za obstanek nujno potrebujejo točke.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW