40 let skrbi za Staro trto

31. marca je minilo natanko 40 let od takrat, ko se je pred staro trto na mariborskem Lentu zbrala skupina strokovnjakov in začela obdobje redne skrbi zanjo. 

Januarja leta 1972 sta mariborski naravovarstvenik Mirko Šoštarič in strokovnjak za proučevanje starosti dreves dr. Rihard Erker z Gozdarske fakultete v Ljubljani, s pomočjo izvrtka skozi deblo ugotovila, da gre res za posebno trto. Izkazalo se je, da trta šteje 350 in 400 let. Ugotovitev se je povsem skladala z zgodovinskima upodobitvama Lenta na mestnih vedutah iz časa okoli leta 1657 in 1681, ki sta ohranjeni v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu.

O izsledkih je v reviji Sodobno kmetijstvo pisal že  dr. Lojze Hrček, redni profesor vinogradništva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je potrdil, da ni dvoma, da je trta na Lentu najstarejša v Sloveniji, ne zagotavlja pa, da je tudi najstarejša v Jugoslaviji ali celo v Evropi.

Spoznanje, da gre za rastlino častitljive starosti je zavelo že leta 1980, ko je direktor Kmetijskega zavoda v Mariboru mag. Jože Protner imenoval posebno strokovno komisijo, ki so jo sestavljali strokovnjak za varstvo rastlin Gustav Matis, strokovnjak za vinogradništvo Anton Vodovnik in Tone Zafošnik, sodelavec Kmetijskega inštituta Slovenije, sicer strokovnjak za trsničarstvo in selekcijo vinske trte. Skupina si je 31. marca 1980 trto podrobno ogledala in ugotovitve tudi zapisala. Sočasno so opravili prvi rez po daljšem času izostanka in na splošno ugotovili, da je trta v slabem stanju.

Zgodba z najstarejšo trto se je nadaljevala in razvila v eno najprepoznavnejših znamenitosti mesta Maribor. Leta 1987 so pripravili prvo slovesno trgatev, leta 1990 so podarili prvo mlado trto potomko, ki od takrat raste na Ljubljanskem gradu, leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, 2006 so potomko posadili pred Francoskim muzejem trte in vina v Parizu, deset let kasneje je bil na posesti Biotehniške šole Maribor posajen prvi vinograd 500 – ih potomk najstarejše trte.

Bo pa vse povezano z najstarejšo trto kmalu našlo svoje mesto tudi v nastajajočem Vinogradniškem muzeju, ki bo v isti ulici v kateri že več kot 400 let raste ta mariborska, slovenska in svetovna znamenitost.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW