Magnino okoljevarstveno dovoljenje pod drobnogledom

Slika je simbolična

Okoljevarstveniki, občina Miklavž na Dravskem polju in Magna tudi po ustni obravnavi na Agenciji za okolje in prostor niso zbližali stališč.Kot poudarjajo na občini, s slišanim niso zadovoljni.

V združenju okoljevarstvenikov pa celo poudarjajo, da je že pri izdaji okoljevarstvenega soglasja prišlo do zakonske neskladnosti glede vode, ki bi morala celoten projekt ustaviti in vrniti na izhodiščno stanje. Tako poudarjajo, da ostajata odprti dve možnosti: po prvi zakonodajalec ustrezno dopolni zakon, po drugi pa Magna v Hočah ne vzpostavi lakirnice, ampak proizvodnjo, ki okoljsko ne more biti sporna.

Zahtevajo varen in zdravju neoporečen obrat

Na Agenciji za okolje in prostor pojasnjujejo, da se bodo opredelili do vseh predstavljenih pomislekov in podatkov. V 15ih dneh pa bodo obravnavali tudi dopolnjeno izhodiščno poročilo o stanju okolja pred posegom, ki ga je agenciji predložila Magna. Kdaj bo o okoljevarstvenem dovoljenju odločeno, pa ni mogoče predvideti.

Po besedah župana občine Miklavž Lea Kremžarja še vedno ostajajo odprta vprašanja glede podzemnih voda, preobremenjenosti kanalizacije in monitoringa zraka. Ob tem Miklavžki župan tudi še enkrat poudarja, da ni proti Magni, pričakuje pa, da se vse naredi tako, da bo varno in zdravju neoporečno.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply