75 let od prvega odvzema krvi

4. junija 1945 je bilo v Sloveniji odvzetih in konzerviranih prvih 19 steklenic krvi krvodajalcev. Ta mejnik na področju transfuzijske stroke in krvodajalstva v Sloveniji praznujemo kot dan krvodajalstva. Skozi desetletja se je krvodajalstvo razvilo v najbolj množično solidarnostno dejavnost v  Sloveniji, ki omogoča, da je Slovenija ena tistih varnih držav, kjer imajo vsi bolniki vsak trenutek dovolj krvi.

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva. O izjemnem pomenu krvodajalstva in da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi, za kar je potrebnih od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je potrebnih do pet litrov krvi, kolikor je prispeva deset krvodajalcev.

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih med 350 in 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na rdečem križu zabeležili skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev. Vsako leto skupaj s transfuzijsko službo organizirajo več kot 1100 krvodajalskih akcij, tako na terenu kot v transfuzijskih ustanovah.

V UKC Maribor zadovoljni z odzivom krvodajalcev med epidemijo

Tudi v letošnjem letu, ko je bila solidarnost zaradi nalezljive bolezni in strogih ukrepov na preizkušnji, so nam krvodajalci zaupali,” so zapisali v UKC Maribor in se ob prazniku zahvalili krvodajalkam, krvodajalcem in vsem aktivistom RK, za velik odziv in darovanje krvi, ter izjemno dobro sodelovanje, ki je omogočilo, da so lahko tudi v izrednih razmerah zagotavljali stabilno preskrbo s krvjo.

Kje lahko darujete kri?

Odvzem krvi krvodajalcem v Mariboru sicer še vedno poteka v prostorih Medicinske fakultete UM. Krvodajalske akcije na Medicinski fakulteti potekajo v ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12.00, v sredo in petek potekajo terenske krvodajalske akcije.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW