880 razlogov za praznovanje v Jarenini

V osrčju Slovenskih Goric so sklenili celoletno praznovanje 880. Obletnice prve, do sedaj znane pisne omembe kraja. Starodavni zapis, po mnenju župana občine Pesnica tudi rojstni list kraja je shranjen v arhivu benediktinskega samostana Admont, gre za prepis daritvene listine z datumom 10. Oktober 1139, kjer je prvič črno na belem zapisano ime Jarenina.
Na sklepni prireditvi ob častitljivem jubileju Jarenine je bil slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V svoje govoru je poudaril pomen ohranjanja tradicije.
Predsednik Republike Slovenije je županu občine Pesnica ob tej priložnosti predal Zahvalo predsednika republike ob 880. Obletnici prve pisne omembe kraja , za negovanje bogatega ljudskega izročila, ki je pustil neizbrisen pečat kraju in ljudem. Jareninsko zgodovino so gradile mnoge zgodbe, takšne, ki so njen razvoj usmerja , pa tudi takšne, ki so razvoj kraja ustavljale.
Kraj Jarenina v sebi skriva bogastvo generacij prednikov in odraža njihovo prizadevnost, naprednost ter bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Velika imena in veliki ljudje, ki so na svoj način pisali zgodovino kraja so bili izpostavljeni tudi v kulturnem delu prireditve. To so bili glasbenik in verski pisatelj Jakob Lorber, pripovednica Manica Lobnik in ljudska pesnica Ančka Šumenjak.
Praznovanje častitljivega jubileja kraja časovno sovpada tudi s številnimi investicijskimi vlaganji v kraj. V Jarenini je tako po dolgih letih zatišja čas za razvoj in ustvarjanje prihodnosti.
S slovesnostjo se je tako zaključilo celoletno praznovanje visokega jubileja. Potekale so raznorazne prireditve, tekmovanja in predavanja na temo 880. Let Jarenine. Letošnji dogodki so krajanom Jarenine zagotovo dali veliko pozitivne energije za naslednjih 880 let.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW