Prešernov dan, praznik slovenske kulture

Danes je dan slovenske kulture. Obeležujemo Prešernov dan, spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ki je bil nesrečno zaljubljen v bogato Primičevo Julijio. Ta dan je za praznik leta 1945 razglasilo predsedstvo slovenskega narodnoosvobodilnega sveta. Tudi nova država ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan.

Prešernov trg v Ljubljani. Vir: VisitLjubljana

Številne kulturne ustanove so danes brezplačno odprle svoja vrata, osrednja prireditev pa poteka pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. Mnogi so kulturni praznik obeležili že prej, v Mariboru je župan Saša Aresnovič goste povabil v Minoritsko cerkev, kjer potekala slovestnost v počastitev kulturnega praznika. Slavnostna govornica je bila dr. Jerneja Ferlež, etnologinja in bibliotekarka.

O medsebojnem spoštovanju različnih, ki se ne kaže skozi lepo zložene besede, ampak skozi ravnanja. O tem bom, ker sem prepričana, da iz tega pelje edina pot k dobrim rešitvam. Iz izkušnje vem, da brez občutka, da si spoštovan, pač ni kreative,” je med govorom dejala Ferleževa.

Vrata je danes odprla tudi predsedniška palača, kjer bo predsednik republike Borut Pahor sprejel Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada. Ob tem bo slovenskemu zamejskemu pisatelju in prevajalcu Florjanu Lipušu vročil zlati red za zasluge.

V Cankarjevem domu so v četrtek podelili najvišja slovenska priznanja v kulturi. Prešernovi nagradi sta dobila kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin, nagrade Prešernovega sklada pa pesnik Jure Jakob, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, skladatelj Tomaž Svete, dirigentka Martina Batič ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič.

Prešernov dan tudi v tujini

Prešernov dan so minulo nedeljo počastili v Tinjah na prireditvi z naslovom Koroška v osrčju Evrope, na kateri je bil slavnostni govornik slovenski generalni konzul v Celovcu Milan Predan. Osrednja Prešernova proslava Slovencev v Italiji bo v nedeljo v nekdanji cerkvi sv. Frančiška v Čedadu. Prešernovo proslavo 11. februarja v Peterlinovi dvorani v Trstu pripravljata Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev v sodelovanju z Mladiko. Porabski Slovenci bodo Prešernov dan proslavili v nedeljo popoldne v Slovenskem domu v Monoštru, največjega slovenskega pesnika pa so se spomnili tudi v Zagrebu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply