Arsenovič prevzema oblast v javnih podjetjih

 

Na ponedeljkovi seji mestnega sveta je bilo precej burno zaradi menjave nadzornikov v treh javnih podjetjih – Energetiki, Marpromu in Javnem podjetju za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči. Opozicijske mestne svetnike je zmotilo, da so zamenjali predvsem člane iz njihovih vrst.

Nedavno so že zamenjali nadzorne svete v Nigradu in Snagi. Po predlogu mariborske občine so v nadzornem svetu Nigrada zamenjali Matjaža Mihelaka, Mitjo Hasaja in Boštjana Štuheca. Njih bodo nadomestili Igor Banič, Sašo Drobnak in mestni svetnik koalicijske Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Slednji je tudi član nadzornega sveta Snage, kjer so odpoklicali Mateja Smrekarja, Mirka Šprinzerja, Natašo Petek in Vilibalda Šabederja. Poleg Auerja pa so v nadzorni svet imenovali še Damijana Škrinjara, Zorico Zajc Kvas in Viljema Pozeba.

V nadzorni svet Energetike prihaja Mateja Cekić, Sandi Ritlop in Vladimir Šega, ki bodo nadomestili Igorja Marinška, Kajo Medved in Milana Mikla. Nadzorni svet javnega podejtja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči zapuščajo Matevž Grajfoner, Uroš Brodnjak in Donald Keranović. Njihova mesta pa bodo zasedli Katarina Mejal, Darko Hergamas in Aljaž Bratina. Med najbolj sporne menjave pa prištevajo menjavo nadzornikov v Marpromu, kjer bodo Franca Slavinca, Danijela Purnata, Bojana Strajnarja in Željka Vogrina zamenjali Danijela Drekonja, Bernard Memon, Matej Pavlič in Matej Obu. Kot so na seji mestnega sveta poudarili, naj bi bil slednji celo v osebnem stečaju.

Obu očitke zavrača in razlaga, da je osebni stečaj stvar preteklosti. Množične menjave v nadzornih odborih pa nakazujejo, da se ustanovitev javnega holdinga, ki bi omogočal omogočala večjo obvladljivost sistema gospodarskih javnih služb, lažje izvajanje investicij in skupna javna naročila in bi zaživel s 1. januarjem naslednjega leta, odmika.

V holding bodo združili Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snago in Pogrebno podjetje Maribor, a pred združitvijo morajo zagotoviti, da bodo podjetja poslovala pozitivno. In čeprav je župan zagotavljal, da ne bodo odpuščali, Auer meni drugače.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW