Bo druga ponovitev izstrelitve uspela?

Po odpovedanem poizkusu v sredo, ko jo je zagodlo vreme, bo danes zvečer po slovenskem času SpaceX v sodelovanju z NASO poizkusil vnovič. Z izstrelišča na Floridi bo ob 21.22 po slovenskem času na pot krenilo novo plovilo Crew Dragon.

V njem bosta astronavta Doug Hurley in Bob Behnken, tako bosta prva Američana v vesolje letela v ameriškem plovilu po letu 2011, ko so upokojili raketoplane Space Shuttle. Dolgih devet let so bili namreč Rusi edini na svetu, ki so na ISS vozili ljudi.

Vse do samega trenutka izstrelitev ne bo jasno, ali bo ta res izpeljana, saj so v sredo izstrelitev odpovedali 17 minut pred načrtovanim časom. Razlog je bila tropska nevihta, zaradi katere je bilo preveč vetrovno in nevarno za udare strele. Zanimivo je, da je vremenska napoved kazala, da bi se 10 minut po načrtovani uri razmere izboljšale, a je bilo to prepozno. V tem primeru namreč naslednji dan plovilo ne bo moglo uloviti Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Za današnjo izstrelitev ocenjujeno možnost uspeha s 50%, saj je vremenska napoved pretežno slaba. Če danes do izstrelitve ne bo prišlo, bodo ponovno poskusili jutri, ko je vremenska napoved malenkost boljša.

Crew Dragon bo, če bo vzletel danes Slovenijo preletel okoli 21.46.

Prenos iz izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi si lahko ogledate tudi na spletu:

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW