Bo lastnik kompostarne izpolnil svojo obljubo?

Krajani Ceršaka so včeraj odločno pokazali, da imajo dovolj smradu in rojev muh zaradi bližnje kompostarne.

Protestnega shoda proti kompostarni v Ceršaku se je udeležilo več kot 300 krajanov, ki so dali vedeti, da jih v primeru kompostarne zanima samo še njeno zaprtje. V Civilni iniciativi za zaprtje kompostarne so prepričani, da pravna država ne ščiti njihovih pravic in krši temeljno človekovo pravico do dostojnega in normalnega življenjskega okolja. Ker jim dolga leta nihče ni prisluhnil, so zato prisiljeni k državljanski nepokorščini. “Slišati bi nas morali organi, ki so izdali okoljevarstveno dovoljenje. To je bilo po našem mnenju izdano na osnovi nepravilnih in nezakonitih določil,”  je pojasnila vodja CI Marija Janžek in prst krivde uperila v Ministrstvo za okolje in prostor oziroma Agencijo RS za okolje.

V torek so se predstavniki Civilne iniciative proti kompostarni sicer srečali z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem, ki je povedal, da s problemom še ni dovolj seznanjen.

Več kot desetletje smradu, inšpekcijskih nadzorov in ignorance

Kompostarna v Ceršaku je največji tovrstni obrat v Sloveniji z letno zmogljivostjo predelave 36.000 ton odpadkov, kar je tretjina vseh zmogljivosti v Sloveniji. Nahaja se na obrežju reke Mure, na območju varovalnega pasu Natura 2000. Kljub temu je kompostarna dobila okoljevarstveno dovoljenje. Ker oddaljenost kompostarne od naselja ni v skladu s predpisi, se v Ceršak plazi smrad, zlasti v toplejših mesecih pa se mu pridružijo še roji muh, zaradi katerih naj bi bilo življenje neznosno celo v zaprtih prostorih.

Zaradi kompostarne vidno propada gozd ob Muri, delno zaradi nelegalnega poseka in delno zaradi propadanja dreves, ki je posledica nasipavanja komposta. Nedaleč proč je tudi vodno zajetje Ceršak.

V Civilni iniciativi so zbrali skoraj 1100 podpisov za zaprtje kompostarne, vsa leta se obračajo na okoljske ministre in inšpekcijske službe, a brez uspeha. Podjetje KOGAL d.o.o., ki upravlja s kompostarno je samo v zadnjih dveh letih prejelo več kot deset inšpekcijskih odločb. A zgodi se nič. “Kaznovalna politika na področju okolja je povsem neučinkovita in v bistvu ščiti onesnaževalce okolja,” pove Marija Janžek. Da so inšpekcijske službe neučinkovite se strinja tudi šentiljski župan Štefan Žvab:“Izdajo se odločbe, ki so kratkotrajne. V tem času se odpravi teh nekaj malenkosti in potem proizvodnja teče naprej.” Nihče ne more dokazati, da zares smrdi, še pojasni župan. A roji muh, ki bodo kmalu spet brenčali v domovih krajanov, bi vendarle lahko bili dovoljšen dokaz, da je nekaj zares narobe.

V Civilni iniciativi proti kompostarni v Ceršaku zaenkrat nimajo veliko zaveznikov. Iz kraja tik ob avstrijski meji se kljub sodobnim komunikacijskim orodjem v Ljubljano očitno (še) slabo sliši, smrad od kompostarne pa po nekaj kilometrih izzveni v gozdovih Slovenskih goric. Na srečo je tukaj Občina Šentilj, ki podpira prizadevanja krajanov.

Na potezi je upravljalec kompostarne

Direktor podjetja Kogal Karli Udovičič sicer na vse očitke krajanov odgovarja, da ima kompostarna vsa potrebna dovoljenja in da deluje v skladu z zakoni in predpisi. Podjetje naj bi v proizvodne procese nenehno vpeljevalo nove tehnološke postopke za zmanjšanje vplivov na okolje. Podjetje naj bi tudi vedno znova odpravilo vse pomanjkljivosti, ki jih odkrije posamezni inšpekcijski nadzor.

Je pa Udovičič pred približno letom dni v televizijski oddaji krajanom Ceršaka obljubil, da bi bil v primeru odkritega nasprotovanja kompostarno pripravljen zapreti. “Če se ljudje jutri vležejo na cesto, bom nesel okoljevarstveno dovoljenje nazaj in ne bo več kompostarne,” je takrat povedal Udovičič. No, včeraj se je to tudi zgodilo. Neuradno smo izvedeli, da je Karli Udovičič že včeraj odgovoril, da z omenjeno izjavo “ni mislil resno” in da je takrat govoril o nekih “drugih ljudeh” in ne o Civilni iniciativi.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW