Boj za mariborski tron

Dva meseca in pol pred lokalnimi volitvami se vse bolj zdi, da bo tudi to pot precej kandidatov in kandidatk, ki se bodo potegovali za najvišji položaj v Mestni občini Maribor. Včeraj sta svoji kandidaturi napovedala Melita Petelin in Zdravko Luketič.

Petelinova je v lokalni politiki dokaj sveže ime, Luketič je na lokalnem političnem prizorišču že dolga leta. Kot predstavnik Nove Slovenije je v tem mandatu mestni svetnik in podžupan. Ena od točk njegovega programa je, da bi o porabi 850 tisoč evrov proračuna MOM odločali občani in občanke. Povedano drugače – slab 1 % občinske pogače bi se delil tako kot bi želel ‘demos’, ki bo izbral prvega med enakimi v drugi največji slovenski mestni občini. Melita Petelin svojih programskih točk še ni razkrila. To naj bi storila šele, ko bo zbrala zadostno število podpisov za kandidaturo.

Luketiču podpisov ne bo potrebno zbirati, saj bo kandidiral kot predstavnik Nove Slovenije. Njen predsednik, Matej Tonin, je Luketiču stal ob strani, ko je slednji napovedal, da gre v boj za župana MOM. Zdravko Luketič je sicer radiolog, dolga leta je bil zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. V zrelih letih, tik pred upokojitvijo, pa se je pustil prepričati, da postane poklicni podžupan.

Če se je Melita Petelin že pred časom distancirala od župana dr. Andreja Fištravca ter bo tako v kampanji lažje kritična do njega, bo kritika aktualnemu županu verjetno največja težava Luketiča. Bi pa lahko slednji Demos prepričal s svojo politično povezljivostjo, saj si je bil blizu tudi z nekdanjim županom Francem Kanglerjem.

Ta se za kandidaturo uradno še ni odločil. Je pa njegov povratek v lokalno politiko po vsem videnem in slišanem pričakovan in politično logičen. Nenazadnje tudi odzivi ljudi kažejo, da je še vedno politični prvokategornik ter resna alternativa dr. Andreju Fištravcu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply