Brezposelnost nekoliko upadla

Število registriranih brezposelnih je tudi v drugem tednu junija za drobec upadlo in tako ostalo pod 90.000, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. Brezposelnost je sicer v Sloveniji začela naraščati z izbruhom novega koronavirusa oz. ukrepi za njegovo zajezitev, rast pa je bila najbolj intenzivna v prvi polovici aprila.

V času epidemije novega koronavirusa so se v evidence brezposelnih na območju mariborske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje prijavljale osebe iz prav vseh panog. Največ pa jih je bilo iz gostinstva, predelovalne dejavnosti, trgovine, gradbeništva in iz drugih poslovnih dejavnosti.

Država je za zaščito trga dela sprejela več ukrepov, med drugim subvencioniranje čakanja na delo, ki je delodajalcem na voljo do konca junija, in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga lahko delodajalci uporabijo do konca letošnjega leta. Ta čas pa lahko s pomočjo države nadoknadijo za izobraževanje.

Junija se je na mesečni ravni brezposelnost ponovno zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Bolj kot na ravni države je upadla v območnih službah Koper (-4,2 odstotka), Ptuj (-3,9 odstotka), Murska Sobota (-3,1 odstotka), Kranj (-2,9 odstotka) in Maribor (-2,5 odstotka).  Slovenija bi se morala po oceni OECD, če se želi izogniti dolgoročni brezposelnosti, zdaj osredotočiti na podporo težje zaposljivim brezposelnim.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW