Čakalne dobe in finančno stanje ZD

Čakalne dobe so težava v našem zdravstvu že vrsto let. Največji udarec letošnjega leta v podaljšanju čakalnih dob pa je seveda zadala epidemija.

Na omenjenih programih čakalne dobe že presegajo najdaljšo dopustno čakalno dobo, ki je za posamezno zdravstveno storitev določena glede na stopnjo nujnosti.

V okviru izvajanja rednih programov je krajšanje čakalnih dob praktično nemogoče. Še vedno je namreč potrebno upoštevati vse predpisane zaščitne ukrepe, s tem pa se tudi čas obdelave pacienta podaljša.

Če bi za krajšanje čakalnih dob programe izvajali v obliki nadur, pa bi se s tem povečal tudi finančni primanjkljaj zavoda. V času epidemije so namreč opravili le 30 odstotkov z zdravstveno zavarovalnico dogovorjenih storitev, tako na drugi strani beležijo 70 odstotni izpad dohodka.

V zavodu trenutno računajo, da bo ta finančni primanjklaj v višini 1 milijona evrov. Hkrati pa zagotavljajo tudi delo na vstopni točki covid, za katerega še niso dobili plačila. Tukaj čakajo na odločitve Ministrstva za zdravje ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje.
Ob tem pa dodajajo, da se bodo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor maksimalno potrudili, da bodo vsi pacienti prišli na vrsto, vendar vseeno naprošajo za nekoliko strpnosti.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW