Častim ½ litra! v Mariboru

V organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se je začela študentska krvodajalska akcija, ki bo potekala cel oktober. Skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani (ŠOU v LJ), Mariboru (ŠOUM), na Primorskem (ŠOUP) in Zvezo študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) ter v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino, vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča.

ŠOUM bo krvodajalsko akcijo izvajala v danes, 8. oktobra 2018 od 9. do 14. ure na ŠTUK-u in v torek, 9. oktobra 2018 od 8. do 14. ure na Centru za transfuzijsko medicino, UKC Maribor.

Oba dneva bo organiziran brezplačen prevoz krvodajalcev do mesta odvzema krvi, vsak krvodajalec pa bo prejel tudi darilce, ki ga zagotavlja ŠOUM.

Organizatorji opozarjajo, da naj darovalci ne pozabijo, da je za darovanje ključnega pomena, da darovalec NE daruje krvi na tešče ter, da morajo biti darovalci stari med 18 in 65 let, tehtati morajo več kot 50 kg, so dobrega zdravja in počutja ter imajo vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske).

Tudi na letošnji akciji bo potekal vpisa v register Slovenija Donor in Slovenija Transplant. Slovenija Donor je slovenski register oseb, ki so pripravljene darovati krvotvorne matične celice (KMC) za bolnike s krvnim rakom. Za vpis je potrebno izpolniti medicinski vprašalnik, podati pisno privolitev in oddati bris ustne sluznice. Vprašalnike, privolitve in epruvetke za bris, bo imelo zraven društvo Epruvetka.

Slovenija Transplant je ustanova, ki vpisuje osebe, ki so se odločile za posmrtno darovanje tkiv in organov, v elektronsko bazo. Na krvodajalski akciji bodo vpisnice zbirali pooblaščenci Rdečega križa. Za vpis je potrebno izpolniti izjavo, pooblaščena oseba preveri identiteto darovalca in jo s podpisom potrdi. Za vpis na seznam morate imeti zraven kartico zdravstvenega zavarovanja.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply