Če želimo boljše gospodarstvo, potrebujemo boljše kadre

Na minulem Štajerskem forumu je pozvala državo, da šolski sistem prilagodi potrebam gospodarstva.

Gospodarska klima na Štajerskem se izboljšuje, a za trajno izboljšanje bo nujno treba zagotoviti ustrezne kadre. Po besedah direktorice Štajerske gospodarske zbornice Aleksandre Podgornik šolski sistem ne dohaja potreb gospodarstva. Stroka odhaja v tujino in po njenem mnenju je potrebno nekaj ukreniti, da jih zadržimo. Med drugim tudi na področju davčnih in drugih obremenitev, ki niso ravno v prid temu, da dobri kadri ostajajo v Sloveniji.

Tako od nove vlade pričakuje dodatne spodbude za gospodarstvo, ki bi pomembno utrdile gospodarsko na Štajerskem: “Ne samo da razmišljamo, kako bi ta velik proračun, ki ga imamo zdaj, porabili za javno upravo, ampak moramo razmišljati tudi o tem, kako še dodatno spodbuditi gospodarstvo v smeri novih investicij, razvoja in raziskav. Na tem segmentu je treba več delati, ker bomo v bistveno boljši kondiciji kasneje, ko bomo morali delati strukturne spremembe,” je povedala Podgornikova.

Več priložnosti tudi za razvoj kmetijstva

Na pogovoru, ki je potekal minuli teden v Mariboru je bila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki vidi priložnost za razvoj tudi v kmetijstvu. “Štajerska je območje, kjer ima kmetijstvo velik pomen,” je dejala.

Ob svojem prvem delovnem obisku na Štajerskem v vlogi ministrice, je predstavila ključne prioritete delovanja v prihodnjih štirih letih – samooskrba z varno, kakovostno in lokalno pridelano hrano, znanega porekla in nadaljnjo promocijo lokalno pridelane hrane.

“Pomembno bo povečati dodano vrednost kmetijskih in živilskih proizvodov, obenem pa zagotoviti korektne odnose vzdolž celotne verige preskrbe s hrano, krepiti partnersko sodelovanje med posameznimi akterji v verigi in povečati njihovo konkurenčnost,” je prepričana.

 

leave a reply