Cero Gajke: Sanacija ali širitev?

Pred dvema desetletjema je bil Center za odpadke v Gajkah pri Ptuju vzorčen slovenski model takratnega ravnanja z odpadki. Pred desetimi leti je še imel ambiciozne načrte za širitev. Leta 2016 so se pojavile pobude za širitev odlagališča, a do danes se razen na papirju, načrti še niso udejanjili.

Šele po vseh sodnih stopnjah je CERO Gajke dobil dovoljenje za širitev in obratovanje, a soglasja za to po več kot 5-letih čakanja še nimajo.

Odpadke so nekoč vozili v Gajke iz 18 občin in od okoli 80.000 prebivalcev. Tam so jih razvrstili, uporabne frakcije prodalo, ostanek pa naložili na večje tovornjake ter jih odpeljali na odlagališče v Celje. A sedaj so ostali sami, tako da je upravičenost investicije vprašljiva.
Tudi minister za okolje Andrej Vizjak je napovedal, da bodo pridobili vse potrebne informacije za morebitno sanacijo odlagališča, o širitvi pa za sedaj ne razmišljajo.

Na ravnem Ptujskem polju dobesedno pred mestnim pragom so CERO Gajke zgradili pred dvema desetletjema v časovni stiski, ko druge lokacije niso uspeli dobiti. Namesto, da bi vlagali v odlagališče, so veliko denarja porabili za odvoz odpadkov v Ormož, ker jih v Gajkah niso več smeli odlagati. Če bi bili državni mlini samo malo hitrejši pri soglasju in dovoljenju tega stroška tukajšnji prebivalci ne bi imeli.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW