Cvetna nedelja letos brez blagoslova zelenja

 

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Zato verniki na ta dan k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga spletejo v butare.

Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo. Vsi velikonočni obredi bodo letos potekali brez fizične navzočnosti vernikov.

Vsi obredi brez vernikov

Papež Frančišek bo danes v vatikanski baziliki Sv. Petra, v kateri ne bo vernikov, blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi mašo, ob polnoči pa bodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in samo veliko nočjo.

Slovenski škofje bodo bogoslužje cvetne nedelje obhajali v svojih stolnicah, prav tako brez navzočnosti vernikov. Škofje bodo pri mašah opravili tudi blagoslov zelenja, vernikom pa priporočajo, naj to opravijo doma z blagoslovljeno vodo.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW