Daj se na seznam

V sredo, 11.7.2018, od 10.00 naprej v Centru za tranfuziologijo UKC Maribor ste vabljeni na akcijo zbiranja vpisov v register darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor – minuta vašega časa lahko nekomu podari novo možnost, možnost življenja. Njihova stojnica vas bo pričakala, če greste skozi vhod na urgenco, na levo po stopnicah v spodnje prostore.

Vpis v register je enostaven, nič ne boli, dolgoročno pa lahko nekomu reši življenje. V register se lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 45 let. Postopek je zelo preprost. Vse, kar je potrebno storiti, je, da oddaš nekaj osebnih podatkov in bris ustne sluznice. Pred odvzemom vzorca sline pa je pomembno, da 30 min ne zaužijete hrane.

Register darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC) je zelo pomemben, saj je presaditev KMC v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. Ker darovalec KMC za določenega bolnika ne more biti kdorkoli, obsežnejši register različnih potencialnih darovalcev pomeni več možnosti, da se najde ustrezen darovalec in se tako omogoči preživetje bolniku, ki darovane KMC potrebuje.

Več si lahko preberete v zloženki.

“Podari najlepše darilo, podari življenje.”

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply