Dan boja proti aidsu

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos v ospredje postavlja pomen testiranja na okužbo s hivom, ki je ključno za začetek zdravljenja in preprečevanje širjenja okužbe. Tudi letos bodo ob 1. decembru potekale akcije za ozaveščanje o tej bolezni, zaradi katere so okuženi še vedno pogosto stigmatizirani.

Svetovni dan boja proti aidsu je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila leta 1988. Letos praznujemo 30-letnico usklajenega delovanja Združenih narodov, vladnih organizacij in civilne družbe za preprečevanje širjenja virusa hiv po vsem svetu. Od takrat se je zgodil ogromen napredek tako v preventivi, diagnostiki in zdravljenju, zato danes milijoni ljudi z virusom hiv lahko živijo zdravo in kakovostno življenje, če se začnejo zdraviti pravočasno, so spomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Testiranje in zgodne zdravljenje nista pomembna zgolj za boljšo prognozo in daljše življenje oseb, ki živijo s hiv, predstavljata tudi pomembno strategijo zmanjševanja novih okužb v populaciji, so ob prvem decembru še zapisali na NIJZ.
Drug pomemben izziv po oceni NIJZ je zmanjšati stigmo in diskriminacijo do oseb, ki živijo z virusom hiv. Temu se pridružujejo tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. “Največji paradoks te bolezni je, da kljub ogromnemu napredku na področju zdravljenja
stigma v družbi ostaja skoraj enaka, kot je bila pred tridesetimi leti,” so zapisali.
Tudi letos bodo člani projekta Virus, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, javnost ozaveščali o tej bolezni na Kongresnem trgu in glavni avtobusni postaji v Ljubljani. Poudarek letošnje akcije bo predvsem spodbujanje aktivnega testiranja ljudi, ki bi bili lahko izpostavljeni okužbi.Lani in letos je inštitut beležil nižje število novih diagnoz okužbe kot leta 2016. Takrat so jih zabeležili 56, kar je več kot kadarkoli prej. Letos je bilo do vključno 20. novembra prijavljenih 32 novih primerov. Delež poznih diagnoz, ko je imunski sistem že hudo prizadet, pa ostaja previsok.
Za zaupno testiranje lahko vsak zaprosi svojega izbranega družinskega zdravnika, stroški so kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply