Danes obeležujemo svetovni dan Rdečega križa

 

Od leta 1948 praznujemo 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, svetovni dan Rdečega križa. Ustanovitelju organizacije se je, kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa. Na ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 16 milijonov prostovoljcev in skoraj pol milijona članov, ki delujejo v 192 državah sveta.

Letos je praznovanje svetovnega dne zaradi pandemije drugačno. Po vsem svetu se bodo ljudje s ploskanjem zahvalili vsem prostovoljcem za njihovo požrtvovalnost pri odzivu na covid-19.

Hkrati z današnjim dnem pa se pričenja tudi reden Rdečega križa Slovenije, ki bo tokrat zaradi ukrepov brez številnih načrtovanih dejavnosti. V tednu Rdečega križa Slovenije bodo poštne poslovalnice ter postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje do 15. maja pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra za pomoč Rdečemu križu Slovenije. Zbrana sredstva bodo namenili humanitarnim dejavnostim na nacionalni in lokalnih ravneh. Lansko leto so med tednom zbrali nekaj več kot 690.800 evrov, ki jih je Rdeči križ Slovenije namenil za razvojne projekte ter številne aktivnosti pomoči in izobraževanja.

Rdeči križ Slovenije ima pomembno vlogo pri odzivanju ob naravnih in drugih nesrečah, ter tudi v tokratni epidemiji bolezni covid-19. Ob svetovnem dnevu Rdečega križa se je predsednica Rdečega križa Slovenije, Vesna Mikuž v sporočilu za javnost zahvalila vsem svojim 13.000 prostovoljcem za srčnost, predanost, vztrajnost in sočutnost. Ne le zadnjih nekaj tednov, ampak vedno, ko je treba, je dejala in dodala, da se je na stiske ljudi v tem kriznem času odzvalo 11.782 prostovoljcev.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW