Dan spomina na mrtve

Dan spomina na mrtve na pokopališče privablja množice. Številni so danes obiskali pokopališča, prinašali cvetje in prižigali sveče. Ime praznika je drugačna različica katoliškega praznika vseh svetih, ko se Cerkev spominja svetnikov, ki sicer niso uradno razglašeni v cerkvenem koledarju. Datum je leta 835 določil papež Gregor IV., predtem pa je Cerkev praznik obhajala 13. maja.

Ob dnevu spomina na mrtve so po Sloveniji in zamejstvu potekale številne spominske slovesnosti, pa tudi svete maše. Na pobreškem pokopališču v Mariboru je mašo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

V povprečju prižgemo šest sveč na prebivalca

Tradicijo prvega novembra pa spremljajo tudi polaganje cvetja in prižiganje sveč. Vsak Slovenec v času prvega novembra prižge v povprečju šest sveč. Po podatkih agencije Republike Slovenije za okolje je bilo pred šestimi leti na trgu skupno skoraj 6 milijonov kilogramov nagrobnih sveč. V letu 2012 je bilo zbranih skoraj 2 in pol milijona kilograma odpadnih nagrobnih sveč, ki so bile reciklirane.

Vsak se svojega pokojnega spominja na svoj način. A vendar bistvo praznika ni v tem, koliko cvetja položimo na grob ali koliko sveč prižgemo, ampak, da se spominjamo življenja umrlih, kaj smo se od njih naučili in da preko nas živijo naprej.

Več v današnji oddaji Reginalno ob 21. uri na kanalu net tv.
Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW