Decentralizacija še vedno zgolj na papirju

V Mariboru, ki je drugo največje slovensko mesto, se nahaja samo sedem odstotkov vseh delovnih mest v državi, drugje po Sloveniji pa še bistveno manj. Decentralizacija je zato, ob misli na Ljubljano, ki si lasti kar 26 odstotkov vseh delovnih mest, nujna.

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje objavljenih 3182 prostih delovnih mest, od tega skoraj tisoč v Ljubljani. Nekaj več kot 400 jih je v Mariboru, na Ptuju le 136. V spodnjem Podravju so tudi skozi zgodovino usihala številna velika podjetja, katerih delavci so pristali na zavodu za zaposlovanje. Ta izpad delovnih mest skozi zgodovino niso zapolnili.

In medtem ko v centru države kujejo načrte za pametna mesta, digitalizacijo, nove tehnologije, na podeželju ostajajo brez pošt, krajevnih uradov, bankomatov in ostalih osnovnih storitve. Zasebna podjetja kot tudi državne institucije pa to opravičujejo z argumenti ni vzdržno, stroški so previsoki, ekonomska računica se ne izide.

Delovna mesta in osnovna infrastruktura sta pogoj, da ljudje ostajajo v kraju. Z enako težavo, kako v svojo občino pripeljati delovna mesta in ohraniti tista, ki so že, se ukvarjajo domala vsi župani, ki že leta opozarjajo, da je decentralizacija nujna. Dokler bodo ljudje imeli službe in potrebne storitve na dosegu roke, ni toliko možnosti, da se bodo selili v mesta. Mogoče bi bolj kot pohlep prestolnice, v ospredje moralo priti zadovoljstvo ljudi, saj Slovenija je veliko več kot Ljubljana.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW