Dom pod gorco praznoval osmi rojstni dan

V mirnem in idiličnem okolju, v neposredni bližini Pekrske gorce, najdemo Dom pod gorco, kjer lepo jesen svojega življenja preživljajo mnogi starostniki. Gre za edini dom starostnikov, ki je v lasti občine Maribor. Prav danes so na torti upihnili osem svečk in tako proslavili rojstni dan, številne aktivnost pa so popestrile četrtkov dopoldan. 

Praznovali so vsi, osebje in stanovalci, ki jih je pričakal bogat spremljevalni program. Otroci osnovnih šol in vrtcev so jih razveselili s svojimi glasbenimi in plesnimi točkami, stanovalci so uprizorili komično različico Romea in Julije, se zavrteli ob zvokih Golice, zaposleni pa so jih presenetili s plesno točko.

Pred osmimi leti se je občina Maribor odločila za gradnjo lastnega doma za starostnike, ki bi bil namenjen prebivalcem Maribora in okoliških krajev. Sami začetki pa so bili precej težki. Predsednica Nadzornega sveta Doma pod gorco se spominja teh težkih začetkov. Jelka Kolmaničeva dodaja, da je dom danes stabilen.  Finančno, organizacijsko in kadrovsko, veliko srečo pa so po njenih besedah imeli z izbiro direktorja Gregorja Žigona, saj so se z njegovim prevzemom doma stvari začele obračati v pozitivno smer.

Žigon dodaja, da vsega tega ne bi bilo brez zaposlenih, ki so sestavni del Doma pod gorco. Da so zaposleni res pomemben del samega doma dokazuje tudi izbor Naj zaposleni v domovih za ostarele, ki ga je organiziral časopis Delo. Glasovali so zaposleni, stanovalci in svojci, danes pa so tudi podelili tri priznanja.

Priznanje so prejele medicinska setra Anja Tepeh, bolničarka Vesna Gjoshevska in receptorka Vesna Ritonja. V življenje stanovalcem prinašajo razvedrilo tudi številni pikniki in izleti, vsako leto pa organizirajo tudi dan odprtih vrat. Ne preseneča, da so vizije za prihodnost jasno začrtane. Želja Jelke Kolmanič je širitev doma, saj so čakalne dobe za domove za ostarele danes izjemno dolge. Ob tem dodaja: “plačilo za delo je skromno, tako kot skromno živi celoten dom, vendar s srčnimi in delu predanimi ljudmi je napreden očiten.”

V domu vlada sproščeno vzdušje, stanovalci pa so nad domom navdušeni, kar samo potrjuje besede Žigona in Kolmaničeve. Elizabeta Gruber, ki je v domu že od njegove ustanovitve pravi, da je lepo. Da osebje redno skrbi za različne aktivnosti, vseh pa se zaradi zdravja ne more vedno udeležiti.

Rojstnega dneva seveda ni brez torte, ki so jo pripravili tudi letos. Dom pod gorco s svojim srčnim osebjem in odnosom do stanovalcev dokazuje, da domovi za starostnike niso nekaj groznega, ampak je jesen življenja lahko lepa, sproščena in aktivna.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW