“V pismu je njegova visokost Abdullah bin Zayed Al Nahyan, minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ZAE, po poglobljenih razpravah organizacijskega odbora Expo 2020 v Dubaju predlaga prestavitev dogodka za eno leto. Po posvetovanju z organom BIE, sodelujočimi državami in ključnimi strankami ZAE, kot nov datums vetovne razstave predlagajo datum 1. oktober 2021 – 31. marec 2022. V pismu je tudi določeno, da če države članice odobrijo spremembo datumov za Expo 2020 Dubai, vlada ZAE zahteva odobritev, da še naprej uporablja “Expo 2020 Dubai” kot uradno ime dogodka.”

Med sodelujočimi državami je tudi tokrat Slovenija s samostojnim paviljonom, ki se želi predstaviti kot z vodnimi viri bogata zelena turistična destinacija. Na 1550 kvadratnih metrov obsežnem razstavnem prostoru želi sodelovati v sklopu trajnosti. Sicer je moto dubajskega Expa Povezovanje idej za prihodnost, te pa se bodo predstavile v stebrih trajnostmobilnost in priložnost.

Po navedbah tujih medijev, naj bi BIE 21. aprila 2020 organiziral virtualno konferenco, na kateri bodo razpravljali o “možnostih za spremembo datumov“. V skladu z 28. členom pariške konvencije iz leta 1928 lahko namreč na priporočilo izvršnega odbora vsako odločitev o spremembi datuma sprejme le dvotretjinska večina držav članic BIE-ja.

Na dogodku Dubaj Expo 2020 so pričakovali 25 milijonov obiskovalcev, od tega naj bi bilo 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav. Na dogodku bi se predstavila tudi Slovenija s svojim paviljonom, ki bi predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo. Objekt, v vrednosti 5 milijonov evrov v treh nadstropjih, bi predstavljal Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi.