Po sledeh bankrota VLM Airlines

Belgijski letalski prevoznik VLM Airlines, katerega linije so iz mariborskega letališča letele preko Münchna v Antwerpen, je zaprl svoja vrata. Na izredni skupščini družbe so se lastniki odločili za likvidacijo družbe in tako ukinili vse letalske linije.

Belgijska letalska družba, katere lastniki so tudi najemniki mariborskega letališča, je bila ustanovljena leta 1993. Prvič je bankrotirala pred dvema letoma. Takrat so jo kupili kitajski investitorji in kmalu napovedali nove linije. Oktobra 2017 so vzpostavili redno linijo z letališčem London City, poleti 2017 pa so iz Maribora nekajkrat poleteli v Split in Dubrovnik. Od letošnjega februarja pa vse do avgusta so zagotavljali edino redno linijo iz mariborskega letališča do Antwerpna.

Čeprav so vodilni v letalskem podjetju zatrjevali, da se bodo osredotočili na pogodbene čarterje, so lastniki zdaj sprejeli drugačno odločitev in družbo s 85 zaposlenimi zaprli. Na izredni skupščini so se odločili za likvidacijo in kot so ob tem sporočili iz letalske družbe, je odločitev skupščine stopila v veljavo takoj.

VLM Airlines, ki je imel v svojem voznem parku pet letal fokker 50 in je letel tudi s slovensko licenco, je po ukinjeni letalski liniji Maribor – Antwerpen, ukinil letalske povezave Antwerpna z Aberdeenom, Birminghamom, Kölnom-Bonnom, Münchnom in Rostockom.

Letalski analitiki so takšen scenarij pričakovali, saj je podjetje VLM Airlines v kratkem času odpovedal večino svojih letov, skušal ohraniti le še dve povezavi, tri letala pa prodal švedski letalski družbi Amapola Flyg, ki v glavnem leti za večje distribucijske konzorcije z manjših skandinavskih letališč.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply