Fištravec bi kar ukinil zavod

Mariborski župan dr. Andrej Fištravec je danes na kavi gostil novinarje ter predstavil ključne točke prihajajoče seje Mestnega sveta MO Maribor, ki bo očitno zelo vroča. Več kot očitno je namreč, da bo točk, pri katerih se bodo kresala mnenja, veliko. Za vse skupaj je zaslužen tudi župan z ekipo, ki je ‘udaril’ s predlogom po ukinitvi Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. Čeprav ima razloge, gre pričakovati, da ti mestnih svetnikov ne bodo prepričali.

Uvodoma, prej kot smo besedo dobili novinarji, je Fištravec predstavil mnenje o nastajajoči koalicijski pogodbi med strankami levice, za katero meni, da so v njej izostale ključne stvari, ki so za mesto, regijo in vzhodno kohezijo najbolj pomembne. Pogreša zaveze o ustanavljanju regij, kot tudi obljubo o ustanovitvi organa, ki bo upravljal z vzhodno kohezijo. Zaman naj bi Fištravec v predlogu koalicijske pogodbe iskal tudi ureditev financiranja občin.

Naslednje pereče vprašanje, na katerega je danes odgovarjal prvi mož mesta Maribor, je namera po ukinitvi Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. Župan o tem pravi, da Mestna občina Maribor želi imeti pošten odnos z državo in prav tako z okoliškimi občinami, ko gre za vprašanje skupnih projektov. Pri Zavodu za turizem pa naj bi bil problem ta, da Maribor že dolga leta izključno financira turistično dejavnost, občine soustanoviteljice pa pri tem zgolj participirajo. Ker naj bi se ostale občine umaknile, naj MOM ne bi preostalo drugega, kot da ukine zavod ter njegovo dejavnost preseli pod streho občine, kar ji zakon sicer omogoča. Ima pa zgodba dolgo in vse prej kot samo pravno brado in razloge. Znano je namreč, da je vodstvo mariborske občine nezadovoljno z direktorico, Doris Urbančič Windish, ki pa je preko sveta zavoda niso (z)mogli odstaviti, saj niso pridobili soglasja soustanoviteljic omenjenega javnega zavoda. Nato pa se je začela polemika okoli financiranja. Župani, občin soustanoviteljic, so ostali na svojih bregovih, Fištravec z ekipo na svojem. Kot beli dan pa je bilo jasno, da je jabolko spora direktorica, ki naj bi ji očitali neaktivnosti ter nedoseganje rezultatov, in to samo nekaj mesecev kasneje, kot so jo imenovali.

Ni težko opaziti, da je blizu čas volitev, saj na občini zelo hitijo s predstavitvijo ključnih projektov. Med drugim je bil danes novinarjem predstavljen investicijski program za obnovo stadiona Ljudski vrt. Luč sveta pa je ugledal tudi Dokument identifikacije investicijskega projekta, kar zadeva rekonstrukcijo in prenovo 25-metrskega bazena v Pristanu.

Aleš Klinc iz Urada za komunalo, promet in prostor MO Maribor je povedal več o obnovitvi Streliške ceste, ki bo razdeljen v dve fazi. Prva se bo pričela v letu 2018, druga pa v letu 2019. V letu 2018 se bo obnavljal odsek ceste med OŠ Ludvika Pliberška in ulico Pohorskega odreda.

Bo pa izredna seja Mestnega sveta MO Maribor očitno zelo vroča. S strani opozicije namreč prihajajo predlogi po razrešitvi Borisa Bobka, predsednika Nadzornega odbora MO Maribor. Vendar so strokovne službe že pojasnile, da naj bi bil predlog nezakonit, saj da lahko predsednika NO razreši le odbor sam, kar da veleva 37. člena Zakona o lokalni samoupravi.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply