Pohod štirinajste divizije na Štajersko

V Fotografskem muzeju Maribor, na Koroški cesti 19, bodo na kulturni praznik odprli fotografsko razstavo, ki je posvečena 75-letnici prihoda Štirinajste divizije na Štajersko.

Štirinajsto divizijo so sestavljale Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Pred odhodom je štela 1112 borcev in bork. Po sklepu vrhovnega štaba NOV in POJ je 6. januarja 1944 krenila iz Suhorja v Beli Krajini na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam. Divizija je v noči iz 6. na 7. februar 1944 prišla na štajerska tla. Ves čas pohoda na Štajerskem se je divizija spopadala s sovražnikom, pričakala pa sta jo tudi sneg in peklenski mraz. Na pohodu je izgubila tretjino borcev, okoli 360 (padli, pogrešani in zajeti), približno 200 ranjenih, bolnih in izčrpanih borcev, pa se je zdravilo na partizanskih domačijah. Ohranila je svojo udarnost. Aprila 1944 je štela že 800 borcev in začela ponovno izvajati akcije ter napadati sovražnika na območju 4. operativne cone.

Fotografski muzej Maribor bo ta dan odprt med 10. in 15. uro. Med 12. in 15. uro pa bodo potekale tudi delavnice za otroke, na katerih bodo izdelovali camere obscure – temno sobo, ki se jo izdela iz škatle, ki ima na enem koncu majhno luknjico, skozi katero vanjo vstopa svetloba. Ker svetloba potuje v ravnih črtah, na drugem koncu škatle nastane obrnjena slika predmeta.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply