Gibanje ljudi bodo beležili mobilni telefoni

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 1,3 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 290.000 ljudi, več kot 75.000 jih je umrlo.

Po številu okuženih so na prvem mestu Združene države Amerik, ki so presegle število 360.000 okuženih. Španija je z več kot 140.000 okuženimi postala evropsko žarišče pandemije. V Italiji se številke iz dneva v dan počasi umirjajo. Več kot 103.000 okužb so potrdili tudi v Nemčiji. Tudi Francija je potrdila več okužb kot država iz katere bolezen COVID 19 izhaja. Precej neuspešno se s širjenjem virusa spopadajo v Iranu, razmere pa iz dneva v dan postajajo resnejše tudi v Združenem kraljestvu. Več kot 30.000 primerov okužbe so potrdili v Turčiji, Belgija pa je potrdila več kot 22.000 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Tudi nekatere evropske države so se po vzoru Kitajske, Južne Koreje in Singapurja vse bolj pričele posluževati digitalnih tehnologij, da bi spremljale gibanje državljanov v času pandemije COVID-19. Evropska unija za razliko od azijskih držav po besedah voditeljev visoko ceni pravico do zasebnosti, ob tem pa je zakonsko podvržena splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov.

Evropski tehnološki strokovnjaki trdijo, da so razvili način za omejevanje širjenja novega koronavirusa z mobilnimi telefoni, ki naj bi ohranjal visoke etične standarde in zasebnost uporabnikov. Projekt PEPP-PT je nastal v sodelovanju Avstrije, Belgije, Danske, Francije, Nemčije, Italije, Švice in Španije. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi za učinkovito preprečevanje širjenja okužbe aplikacijo moralo uporabljati 60 odstotkov prebivalstva. Nova mobilna aplikacija prek Bluetootha poveže mobilne telefone v neposredni bližini in s tem beleži vse stike posameznega uporabnika. V primeru, da pri enem izmed uporabnikov potrdijo okužbo, aplikacija s SMS sporočilom obvesti vse ljudi, ki so bili v dneh pred okužbo v njegovi neposredni bližini. Podobne aplikacije za sledenje okuženim in njihovim stikom ločeno razvijajo tudi Združeno kraljestvo, Francija, Češka in Norveška.

Aplikacijo TraceTogether so razvili pri singapurski vladni agenciji za tehnologijo skupaj z ministrstvom za zdravje. Namenjena je sledenju kontaktov za hitrejše iskanje osebnih stikov, preko katerih bi lahko prišlo do okužbe s koronavirusom. Aplikacija deluje preko bluetootha in beleži, kje in kdaj smo bili v bližnji okolici drugega uporabnika te iste aplikacije. Podatki so šifrirani in privzeto hranjeni le na telefonu, v primeru, da se pri uporabniku ugotovi okužbo, pa se podatki prenesejo v splet, za iskanje preteklih bližjih stikov.
Izraelska varnostna služba Shin Bet pa bo lahko sledila telefonom vseh, ki so bili pozitivni na testiranju za okužene z novim koronavirusom. Sistem bo omogočal tudi identifikacijo vseh, ki so prišli v kontakt z okuženim. Zakon dovoljuje tudi neposredni dostop do telefonskih metapodatkov, prisluškovanje pogovorom in SMS-sporočilom pa menda ni predvideno.

Na Kitajskem so zagnali aplikacijo, ki povezuje lokacijske podatke prebivalcev z zdravstvenimi bazami državnih institucij, uporabniku pa na tej podlagi pove, ali se je v zadnjem času nahajal v bližini nekoga, za katerega se je kasneje izkazalo, da je okužen s korona virusom. Aplikacija uporablja tudi podatke transportnih organizacij, zato »bližino« izračuna tudi glede na sedeže, na katerih so uporabniki sedeli na potovanju (v vlaku ali letalu).

Eno od takšnih aplikacij, Corona 100m, ki omogoča pregled vseh pacientov, ki so potrjeno okuženi s koronavirusom, vključno z datumom okužbe, nacionalnostjo, spolom, starostjo in kje so okuženi potovali. Uporabnik lahko tudi vidi, kako blizu so potrjeno okuženim s koronavirusom. Ko so v Južni Koreji zabeležili nenadno dramatično porast okuženih si je aplikacijo začelo nameščati toliko uporabnikov na enkrat, da se je sesul server.

Kritiki takšnega nadzora opozarjajo, da se tako dopuščajo nove in nesorazmerne razsežnosti nadzora nad državljani, ki bi se lahko nadaljevale tudi pozneje, toda oblasti trenutno izvajanje teh ukrepov razlagajo z javnimi interesi.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW