Gorazd Marinček glede Magne predlaga sestanek

Magna Hoče Magna Hoče (foto: net tv)

Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov je včeraj v odprtem pismu ministroma Zdravku Počivalšku in Juretu Lebnu, hoškemu županu dr. Marku Soršaku in predsedniku vlade Marjanu Šarcu predlagalo sestanek, na katerem bi Združenje ROVO predstavilo svoj predlog za rešitev zastoja v Hočah.

ROVO: Zakaj ste korporaciji Magna dopustili kršitev pogodbe?

V odprtem pismu se združenje ROVO (podpisana sta predsednik združenja Zlatko Resman in član UO Gorazd Marinček) sprašuje, ali je Zakon o vodah del veljavne zakonodaje RS. V Pogodbi o izvedbi strateške investicije na razvojnem območju je namreč zapisano, da mora biti omenjena investicija izvedena v skladu z veljavno zakonodajo Republike Slovenije, združenje ROVO pa je prepričano, da gre pri omenjeni investiciji za kršenje Zakona o vodah.

ROVO podpisnikom pogodbe očita tudi, da so korporaciji Magna dopustili kršitev pogodbe s tem, ko je Magna Agenciji RS za okolje zadnjo dopolnitev vloge za pridobitev Okoljevarstvenega dovoljenja izročila šele 25.7.2018 in tako sama povzročila štirimesečno zamudo v okoljevarstvenem postopku.

ROVO v odprtem pismu nagovarja tudi predsednika Vlade RS Marjana Šarca. Združenje od slednjega pričakuje, da se opredeli do medijske gonje zoper okoljevarstvenike, ki ravnajo po predpisanih postopkih na osnovi veljavne zakonodaje.

Se lahko zagon lakirnice v Magni zavleče?

Preberi več…

Problem bi lahko rešila dopolnitev zakona o Magni

ROVO kot rešitev zapletov, ki bi omogočila zagon proizvodnje v Hočah predlaga dopolnitev zakona o Magni s katero bi v 17.a členu zapisali: “Ne glede na 69. člen Zakona o vodah (ZV-1) sme investitor graditi objekte za namen strateške investicije na razvojnem območju.”

Če bi vlada takšno dopolnilo potrdila na seji 14. februarja, potem bi Državni zbor predlog lahko obravnaval že v marcu. S tem bi bili odpravljeni materialni zakonski razlogi za morebitno tožbo proti izdanemu OVD na upravnem sodišču. Združenje ROVO ob tem tudi predlaga sestanek na katerem želi dodatno obrazložiti svoj predlog.

Gorazd Marinček je leta 2017 že odstopil od pritožbe na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr

Gorazd Marinček, takrat še član nevladne organizacije Slovenski E-Forum, se je v središču pozornosti javnosti znašel že leta 2017, ko je napovedal pritožbo na okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah. Kasneje je Slovenski E-Forum od Magne dobil zagotovilo, da bo lakirnica upoštevala vse zahteve glede varovanja okolja, zato je Marinček od pritožbe odstopil.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply