Gradnja omrežja Rune teče po načrtih

Dela na vozlišču za dokončno izgradnjo širokopasovnga interneta Rune v Jareninskem dolu so v polnem teku. Vozlišče v Jareninskem dolu je namenjeno 8 okoliškim občinam. Kapaciteta vozlišča je 12.500 priključkov, če bi bilo povpraševanje po več priključkih je tudi to izvedljivo.

Sedaj sledi še pričetek gradnje trase od Jareninskega dola v smeri proti severu. Še malo in na Štajerskem koncu bodo na omrežje že lahko priključili prve uporabnike.

Vozlišče v Jareninskem dolu je eno izmed 41 vozlišč, ki bodo postavljena po vsej Sloveniji. Podjetje Rune Enia je za letošnjo pomlad načrtovalo izgradnjo 6. Časovnice izgradnje potekajo po načrtu, koronakriza na samo izgradnjo bistveno ni vplivala.
Podjetje Rune se z optiko na podeželju ukvarja že od leta 2007. V preteklosti so gradili in upravljali omrežja predvsem na Primorskem koncu. Njihovo delovanje še vedno spremljajo, prav tako pomagajo pri odpravljanju napak in hkrati gradnji novih priključkov.
Zanimanje za večino vsebinskih kategorij v slovenskih digitalnih medijih je bilo v mesecu marcu rekordno. V drugi polovici marca je do spletnih vsebin vsak dan dostopalo 52 odstotkov več uporabnikov, na dan pa so pregledali v povprečju 75 odstotkov več spletnih dokumentov kot februarja.

Večina slovenskih šol je uspela izvesti vse potrebno za izvajanje pouka na daljavo. A medtem ko se v urbanih območjih zdi dostopnost interneta nekaj samoumevnega, je to na podeželju, zlasti na gričevnatih in hribovitih predelih, za marsikoga velika težava.
Ob tem je potrebno poudariti, da del slovenskega podeželja še vedno ni dovolj pokrit z mobilnimi omrežji, da bi to to zagotavljalo normalno sledenje šolanju na daljavo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW