Interregovem sodelovanju so se pridružila tudi slovenska mesta

Projektu Sodelovanje mest se je s podpisom sporazuma na gradu Hartberg na avstrijskem Štajerskem 15 avstrijskim in madžarskim mestom pridružilo še devet slovenskih

Z medsebojnim povezovanjem želijo skupaj okrepiti čezmejno sodelovanje z uvajanjem inovativnih in povezanih sistemov pridobivanja kupcev ter povečanjem njihove porabe. Evropska ideja na takšnem ozkem prostoru živi v polnem pomenu, kar je pomembno za mladino, prihodnje generacije in pospeševanje razvoja nasploh.

Ptujski projekt – Pridi v mesto!

Tri projekte medsebojnega sodelovanja so že uresničili – Modna ulica v Vrbnem (Feldbach) v Avstriji, kjer so iz običajne ulice s 30 trgovinicami ustvarili najbolj modno ulico v tem delu Avstrije, privlačno za lastnike trgovin in obiskovalce; mesto Lenti na Madžarskem z idejo privlačnega mesta z visoko življenjsko kakovostjo, zdravim in zelenim okoljem, ki podpira turizem in ptujski projekt Pridi v mesto.

Projekt Pridi v mesto; VIR: Zavod za turizem Ptuj

Pri slednjem so oživili staro mestno jedro z zgodbami različnih ljudi. S tem so želeli potrošnike opozoriti, da denarja ne puščajo brezglavo v velikih centrih.

Sodelovanje mest že 11 leto

Mesta medseboj sodelujeta že od leta 2008. Najprej so izvedli začetne skupne aktivnosti, se prepoznali, učili in tudi uresničili nekaj projektov, sedaj pa želijo medsebojno sodelovanje medregijsko nadgraditi s skupnimi izzivi za majhna mesta.

Slovenski predstavniki v Interregovem programu so Beltinci, Gornja Radgona, Lenart, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Ptuj in Radenci, projekt pa je vreden 3,5 milijona evrov.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply