INTERVJU: Dejan Petrovič; spregledan talent Maribora in Olimpije, ki kariero gradi na Dunaju

 

Dejan kako je prišlo do prestopa v Rapid Dunaj? Koliko je pri tem prispevala naveza “Zoran Barišic- Slobodan Grubor” (skupaj sta vodila Olimpijo iz Ljubljane v letu 2018, po koncu sodelovanja s klubom je Barišič odšel v Rapid, Grubor pa prav v Aluminij op.p.)?

Vse skupaj je trajalo kar dolgo časa. saj je zadnje pol leta aktualne sezone moje igre na tekmah Aluminija spremljala skavtska služba Rapida iz Dunaja. Ta naveza je vsekakor pripomogla k uresničitvi prestopa, ni pa bila ključna za selitev v Avstrijo.

 

Kako veliko breme predstavlja igranje za tako velik klub, kot je Rapid in to ob dejstvu, da so zate plačali kar pol milijona evrov odškodnine?

Zame to ni predstavljalo večjega bremena oz. pritiska, saj se zavedam svojih sposobnosti in ob vsaki priložnosti vedno dam vse od sebe. Res pa je, da so podpora in pritisk navijačev ter cilj strokovnega vodstva na veliko višjem nivoju v primerjavi z prejšnjim klubom Aluminijem. Poglavitni cilj kluba iz avstrijske prestolnice je v letošnji sezoni uvrstitev v ligo prvakov, prav tako pa so že “lačni” naslova državenga prvaka (Rapid je nazadnje avstrijsko Bundesligo osvojil v seozni 2007/08 in je rekorder z 32 naslovi prvaka Avstrije op.p.).

                                             Uradna predstavitev in podpis pogodbe z Rapidom iz Dunaja

 

Kakšni so prvi občutki? Igraš kar redno, ali si to pričakoval tako hitro?

Tega zagotovo nisem pričakoval, saj so mi tudi vodilni v klubu dejali, da mi bodo dali nekaj časa za prilagoditev v moštvu, vendar se je na koncu izkazalo, da sem (proti WSG Tirolu 16. februarja 2020 op.p.) debitiral že po prvih petih treningih, o čemer sem lahko le sanjal.

 

Kakšna je konkurenca v ekipi oz. na vašem igralnem polozaju, verjetno neprimerljiva z Aluminijem?

Se strinjam, tukaj je povsem drugače, v ekipi smo štirje zadnji vezni, ki konkuriramo za igranje v prvi postavi. Prav zato moram čisto vsaki trening in priložnost na tekmi izkoristiti maksimalno, saj prostora za napake ni veliko.

 

Najbolj perspektivni nogometaši rojeni v letu 1998 ste Jan Mlakar, Sven Šoštarić Karić, Timi Max Elsnik in vi. Vsi trije so pri mladih letih odsli v tujino in tam niso dobili priloznosti, za obuditev kariere pa so se vsi vrnili nazaj v Slovenijo. Vi pa ste izbral drugačno pot. Zdi se da sprva ne tako atraktivno, vendar načrtno in preudarno. Se strinjate s tem oz. kakšen je vaš pogled na to?

Če pogledam v bližnjo preteklost se mi zdi, da je bila to prava odločitev, saj je Prva liga Telekom Slovenije dovolj kvalitetna, da se razviješ v zrelega igralca in šele nato prestopiš v tujino. Včasih je sicer težko zavrniti ponudbo kakšnega velikega kluba, vendar mislim da grem postopoma po pravi poti.

 

Kakšni so cilji kluba, Salzburg je namreč nedosegljivo drug svet. Po novem v Avstriji tudi drugo mesto zagotavlja nastopanje v elitni ligi prvakov, ali je zato cilj 2. mesto?

Na začetku sezone je bil cilj kluba v bistvu 1. mesto, katero pa bo po porazu na gostovanju pri Salzburgu (z 2:0 op.p.) zelo težko dosegljivo. Ne glede na to je prvenstvo nepredvidljivo, zato gremo z razmišljanjem od tekme do tekme. Velik “hendikep” pa je recimo doživel naš neposredni konkurent v boju za nastop v evropskem tekmovanju,  LASK iz Linza, kateremu je avstrijska nogometna zveza (OFB), zaradi kršenja pravil med epidemijo virusa covid19, odvzela 6 prvenstvenih točk.

                             Dejan Petrovič v dvoboju z nogometašem Salzburga Majeedom Ashimerujem

 

Kakšen nogomet se igra v Avstriji v primerjavi z PLTS?

Zagotovo je v avstrijski ligi višji tempo in več agresije v igri, zato se treba prilagoditi, kot vezni igrealec, na hitro oddajo žoge od sebe. Kar se pa tiče kvalitete pa ni tako velike razlike, kot si nekateri ljudje mislijo. Trenutno v Bundesligi res izstopa napadalec Salzburga Patson Daka, ki je v izjemni strelski formi in je na 25 tekmah dosegel kar 23 golov.

 

Kakšna je organizacija kluba, ali znanje nemškega jezika nujno za sporazumevanje? Kako je z nastanitvijo na Dunaju?

Organizacija je res na najvišjem možnem nivoju, zaradi česar sem se hitro »vklopil« v ekipo, Praktično je vse poskrbljeno do zadnje podrobnosti in se tako lahko posvetiš le nogometu. Ljudje v klubu so mi glede adaptacije res pomagali, prvi mesec sem recimo bival v klubskem tekmovanju, nato pa so mi poiskali stanovanje, v katerem sem trenutno nastanjen. Kar se tiče nemščine in sporazumevanja ni večjih problemov, saj večina ljudi v klubu govori angleško, nekaj pa je tudi »naših« (nogometašev iz držav Balkana op.p.). Vseeno pa imam dvakrat na teden tečaj nemškega jezika, katerega upam, da bom v prihodnosti uporabljal na dnevni ravni.

 

Kakšno je življenje na Dunaju, gre za pravo velemesto?

Na začetku je bil kar izziv se preseliti v tako veliko mesto, kot je Dunaj, ampak sem se po nekaj mesecih že navadil na način življenja, trening center in stadion pa sta od mojega stanovanja oddaljena 15 do 20 minut z avtomobilom. Na splošno pa gre za čudovito mesto, kjer imaš res možnost videti veliko turističnih atrakcij.

 

Nazadnje me zanima kakšni so vaši osebni cilji za prihodnost na kratki in dolgi rok?

Na kratki rok uspešno končati sezono z čim več odigranimi minutami in se uvrstiti v eno izmed evropskih tekmovanj. V prihodnjih letih pa redno nastopanje za člansko nogometno reprezentanco Slovenije, za enkrat sem še vedno konkurent za nastop z »mlado« reprezentanco Slovenije na evropskem prvenstvu do 21 let.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW