Izjemen pomen Fale

Foto: Dravske elektrarne Maribor

Reka Drava, na kateri danes domuje osem hidroelektrarn, s katerimi upravlja družba Dravske elektrarne Maribor, zagotavljajo dobro četrtino potrebne električne energije v Sloveniji. Hidroelektrarna Fala tako ni pomembna samo za severovzhodno področje, temveč tudi za celotno Slovenijo.

Graditi so jo pričeli leta 1913, s prvimi petimi agregati je začela obratovati že leta 1918. Zaradi naraščajoče porabe električne energije je bil leta 1925 dograjen šesti in leta 1932 sedmi agregat. Po zaključku gradnje elektrarn na Dravi je postala pretočna zmogljivost turbin na Fali premajhna glede na preostale elektrarne v dravski verigi. Zaradi izenačitve pretokov s preostalimi elektrarnami, je bil leta 1977 dograjen še dodatni osmi agregat s Kaplanovo turbino, od temeljite prenove ob koncu 90-ih let pa elektrarna deluje le s tremi novejšimi agregati, ki izkoriščajo 14,6 m padca in imajo letno proizvodnjo 260 milijonov kWh električne energije.

Direktor Dravskih elektrarn, Andrej Tumpej, je ob priložnosti povedal: »Dejansko še sedaj v Sloveniji ni takšnega objekta, ki bi imel takšno težo, kot jo je imela ob zagonu elektrarna Fala. In seveda nas to navdaja s ponosom. Pred enim letom smo končali še zadnjo prenovo, tako da je ta trenutek to eden najsodobnejših objektov za proizvodnjo električne energije iz vode.«

Tudi za Občino Selnica ob Dravi ima hidroelektrarna od postavitve in skozi razvoj velik pomen. Tako se občinski praznik vsako leto vrti okoli datuma, ko je zagorela prva žarnica, za katero je bila elektrika proizvedena v HE Fala. Letošnji občinski praznik pa je bil še posebej slovesen zato, ker je HE Fala praznovala 100 let obstoja. Župan Jurij Lep pa poleg vodne energije, ki jo izkoriščajo v Fali, izpostavlja tudi sončno energijo, ki jo v občini izkoriščajo že nekaj let: »Celice za sončno energijo so bile že nekaj časa na objektih. Deset ali dvanajst let nazaj je bil veliki bum, ko so veliko investirali v te naprave. Potem je država manj subvencionirala in je povpraševanje upadlo. Tako apeliram na vse, da poiščemo dodatne vire energije v vodi,« je poudaril prejšnji župan Selnice ob Dravi Jurij Lep.

Letos praznujeta še dve hidroelektrarni na reki Dravi. »Kmalu bo praznovala tudi elektrarna Mariborski otok – 70 let, jeseni pa bo še ena okrogla številka. 40 let bo praznovala naša najmlajša hidroelektrarna Formin,« je dodal Tumpej.

Voda je najpomembnejši obnovljivi vir energije, trenutno pa je za proizvodnjo električne izkoriščena komaj polovica vodnega potenciala slovenskih rek.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply