Jelko Kacin:”Razmišljamo o četrti Covid bolnišnici.”

Uradni govorec Vlade Republike Slovenije za Covid-19 je na današnji novinarski konferenci je ocenil, da se epidemiološko stanje v državi še ne izboljšuje. Po njegovih besedah so razmere resne, vlada pa na podlagi mnenja stroke v prihodnje pričakuje še bistveno slabšo epidemiološko sliko. Dodatno skrb za širjenje virusa pomeni tudi to, da večina pozitivnih še vedno ne zna ali ne želi pojasniti izvora okužbe. Ker so oddelki intenzivne nege polni, država načrtuje vzpostavitev že četrte Covid bolnišnice. Katera bolnišnica bo to Kacin ni razkril.

Eden glavnih virov hitrega prenosa virusa naj bi bila še vedno zasebna druženja, kot so pikniki, poroke in tudi pogrebi. Kacin je zato državljane še enkrat pozval naj upoštevajo omejitve združevanj in vzdržujejo potrebno medsebojno razdaljo. Poostren nadzor bo tudi v prihodnje izvajal tudi zdravstveni inšpektorat, ki je doslej obiskal 1093 različnih objektov in izdal 34 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem prostoru. Kacin je ob tem še poudaril, da si vlada ne želi zapirati države in šol.

Kacin je odgovoril tudi na vprašanje o morebitni vnovični razglasitvi epidemije. Pojasnil je, da so razmere v državi še vedno boljše kot v soseščini, zato pričakuje, da bo Slovenija s spoštovanjem ukrepom in z nekaj sreče še nekaj časa zdržala brez razglasitve epidemije.

Odgovorno tudi na delovnih mestih

Dr. Urška Blaznik je pojasnila, da so viri okužb tudi delovne organizacije, zato je nujno, da tudi v delovnem procesu spoštujemo vsa priporočila NIJZ. Dotaknila se je tudi trgatev, kjer se pogosto zbira tudi več ljudi in pojasnila, da veljajo za trgatve enaka navodila in priporočila kot za vsa ostala druženja.

Med tvegane oblike dejavnosti spada tudi javni potniški promet, zato bi se morali potniki zavedati tveganja, če potniški promet ni organiziran po navodilih NIJZ.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW