Kačič tudi uradno rektor Univerze v Mariboru

Ob Dnevu univerze tudi uradno okitili z insignijami novega rektorja mariborske univerze Zdravka Kačiča.

Danes ob 12. uri so na Univerzi v Mariboru obeležili Dan univerze s slavnostno inavguracijo novega rektorja Zdravka Kačiča. Ta je na rektorskem položaju že od junija letos, ko je nasledil Igorja Tičarja, ki je funkcijo zapustil zaradi odhoda v pokoj.

Prireditve so se udeležili tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, mariborski nadškof msgr. Alojz Cvikl, rektorji in prorektorji partnerskih univerz ter številni drugi gostje.

»Univerza je okolje, ki je zavezano ustvarjalnemu delu, od katerega širša družba pričakuje ustvarjanje novega znanja in novih spoznanj. To pa zahteva ustvarjanje pogojev dela, v katerih imajo zaposleni zagotovljen ustvarjalen akademski mir. Naše delo na univerzi moramo razumeti kot poslanstvo, kot način življenja, ne kot poklic. Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju. Zato moramo biti realni in si želeti nemogoče.«
prof. dr. Zdravko Kačič
rektor Univerze v Mariboru

Rektor je dobil ob tej priložnosti povsem novo akademsko togo, ki so jo prvič zasnovali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, na Oddelku za tekstilstvo, pod vodstvom prof. dr. Jelke Geršak. Oblikovalka je bila doc. dr. Sonja Šterman, medtem ko je prototip oblačila izdelal VB oblačilni inženiring iz Tešanovcev.

Prof. dr. Zdravko Kačič se je rodil leta 1961 v Mariboru. Na Univerzi v Mariboru je zaposlen od leta 1990, kot asistent na takratni Tehniški fakulteti, od leta 2003 pa kot redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI UM). Od leta 2010 je predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije, v obdobju med letoma 2011 in 2015 je bil prorektor Univerze v Mariboru za finančne zadeve. V preteklem študijskem letu je bil nosilec sedmih predmetov dodiplomskega in podiplomskega študija na študijskih programih Elektrotehnika in Telekomunikacije ter dveh predmetov na doktorskem študijskem programu Elektrotehnika. Njegova znanstvena bibliografija obsega več kot 650 bibliografskih enot, od tega 95 člankov, objavljenih v znanstvenih revijah, 190 člankov v zbornikih znanstvenih konferenc, 10 poglavij v monografskih publikacijah ter 44 končnih poročil o rezultatih raziskav. Je vodja raziskovalnega programa Napredne metode interakcij v telekomunikacijah, bil je tudi vodja več raziskovalnih projektov v okviru EU in projektov, izvedenih v sodelovanju z industrijo. Bil je gostujoči raziskovalec na Tehniški univerzi v Berlinu in gostujoči profesor na Tehniški univerzi v Münchnu, ZR Nemčija, ter na Univerzi Umea, Švedska, prav tako je imel več vabljenih predavanj na različnih evropskih univerzah.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply